KAKO SE HRANIO NIKOLA TESLA

22.08.2020 | Zdrav život poznatih | Pregleda: 2334 | Autor: | 0

Slavni naučnik izbegavao grašak i sočivo, voleo pirinač, karfiol i celer

Zamislite Nikolu Teslu kako u restoranu gleda u cakleću kristalnu čašu punu najfinijeg crnog vina. Stavio bi čašu pred sebe i čvrsto odlučio da vino ne popije ni te večeri, već da još jednom stavi na probu svoju volju.

Nije oduvek bio u takvim raspoloženju. Grac i Maribor, recimo, čuvaju drugačije slike. Mladi pronalazač je težio da ostvari svoje snove koji će biti na dobrobit čitavom čovečanstvu i nikada ih nije puštao iz srca, ali se u ovim gradovima i kartao i pio. Preterivao je, kada ga je u tom pohodu zaustavila mudra ruka majke Đuke koja mu je mirno dala sav preostali novac da i njega prokocka. Tesla je gledao u oči velikom iskušenju i odoleo. Odricanje može biti pravi put ka duhovnom ostvarenju.

Ali, dotle će proći još vremena. Mladi naučnik odlazi u Njujork gde postaje prava senzacija, čarobnjak, dendi koji šeta Petom avenijom, onaj ko je ukrotio Nijagarine vodopade, čiji je svaki sledeći korak sve veći i dublje ga vodi u daleku budućnost. Ruča i večerava u najpoznatijim restoranima (voleo je otmeni "Delmoniko"), opčinjava lepe i bogate dame, mami uzdahe, ekscentrično se ponaša za stolom, naručuje najmodernija jela u neprevaziđenom hotelu "Valdorf Astorija". U tom raskošnom ambijentu obeduje sa Markom Tvenom, Antonjinom Dvoržakom, Robertom Andervudom Džonsonom, Sarom Bernar, Milkom Trninom… Fascinirao je ceo Njujork svojom grandioznošću, ali i ekscentričnošću - pre svakog obroka procenjivao je zapreminu hrane, sve na stolu je moralo biti deljivo sa tri (prepričavalo se kako uvek traži osamnaest salveta), nije mogao da jede ako bi video da neka žena nosi bisere, brojao je zalogaje i dugo žvakao hranu pre nego što bi je progutao.

"Ukoliko bih pogrešio, bio sam prinuđen da počnem od početka, čak i ako je za to bilo potrebno nekoliko sati", pisao je o sebi. Večera je počinjala tačno u 18 časova. Moglo bi se reći da mu je večera bila najvažnija, jer je smatrao da je najbolje imati dva obroka u toku dana - doručak i večeru. Smatrao je da ručak često pretovari želudac.
Nikoli Tesli je bilo veoma bitno da obeduje dva sata pre nego što počne da radi, što je podrazumevalo praskozorje jer je čuveni naučnik bio poznat i po tome da spava samo dva sata noću. Ali, kakva su to spavanja bila! Svetlost na čelu i ispred očiju, izumi koji se pojavljuju pred njim u bleštavilu, dodiri sa drugim stvarnostima! Tesla je poznavao i učenja Istoka, poznato je da se družio sa Svamijem Vivekanandom i da je primenjivao vežbe dubokog disanja. Posle spavanja je obavezno radio vežbe.

Od kako je u Parizu imao priliku da gleda kroz mikroskop, Nikola Tesla je imao strah od zaraza i bacila. Zato je ponovo brisao čist escajg.
U drugom delu života, kada se prividno povukao iz javnosti i postao misteriozniji družeći se najviše sa golubovima i ulazeći u sve tananije sfere, Nikola Tesla je značajno promenio ishranu. Prestao je da jede meso. "Valdorf Astoriju" je zamenio za hotel "Njujorker", nije bilo više otvorenih egzibicija, Tesla se povukao u svoj mir ali je radio još više. Ipak, želeo je da svoja saznanja u vezi ishrane podeli sa drugima te je tako novinarima pričao da zna da je vegetarijanstvo način ishrane u budućnosti i da će svi to ubrzo shvatiti.


Osnovni problem koji je video u hrani životinjskog porekla bila je mokraćna kiselina, za koju je tvrdio da uzrokuje reumatizam i visok krvni pritisak. Bio je svestan da se ljudi sve manje bave fizičkim poslovima koji mogu da izbace mokraćnu kiselinu iz tela, a da život u gradu pruža sve manje mogućnosti i za fizičke poslove i za kontakt sa prirodom. Zbog mokraćne kiseline je izbegavao i grašak i sočivo, iako je smatrao da imaju dosta proteina. Voleo je pirinač jer je mislio da je odličan za probavu.
Ostalo povrće je veoma cenio, naročito celer, karfiol i repu jer je smatrao da je neophodno. Iako u sebi ima malo belančevina, korisno je za rad creva, a pritom ima puno vitamina i mineralnih soli. Voće je jeo jer neutralizuje štetne kiseline i ima dovoljno šećera.
Vežbe je zamenio dugim šetnjama, odrekao se kafe. Posećivao je veliki hol železničke stanice Grand central kada gotovo nikoga nije bilo, često tu završavajući svoje beskrajne putanje. Njegovo veliko oko je osećalo ceo usnuli grad, disao je za druge.

Nikola Tesla je uvek težio umerenosti. Naročito je isticao umerenost u jelu. Odricanje radi ostvarenja. Onda iz poštovanja prema sopstvenom telu dolazi večna mladost.
"Svaki čovek treba da smatra svoje telo poklonom od neprocenjive vrednosti, od onoga koga on voli iznad svega, veličanstvenim umetnički delom neopisive lepote i veštine, van ljudskih moći shvatanja, i tako delikatnim i nežnim da ga jedna reč, dah, pogled ili misao samo može povrediti.
Ana Atanasković

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem