BILJNI SIBIRSKI RECEPTI

10.08.2022 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 1412 | Autor: | 0

Svetlana Zanizdra, čuvena travarka iz sibirskog grada Nižnjevartovska, otkriva kako da sačuvate prostatu i želudac, ojačate imunitet i očistite jetru i creva

Porodica Svetlane Zanizdre, čuvene travarke iz sibir­skog grada Nižnjevartov­ska, od kad ona pamti, stalno koristi, be­re, suši i konzumira trave na više načina za bilo koji zdravst­veni problem. Recimo, aromati­čan čaj od majčine dušice, nane, lista višnje, mali­ne i ribizle, kako kaže Svetlana, piju cele zime kao preventivu protiv prehlade.

- Moja baka Nadežda naučila me je da pravim tinkture i me­leme za probleme sa crevima i želucem (na bazi kore hrasta), a prababa Matrona, za vreme Velikog svetskog rata, naučila je svog unuka (mog oca) koje trave čemu služe, šta može da zameni hranu i slično. Dos­ta sam naučila kasnije i od njega. Često smo išli zajedno dosta daleko da beremo biljke, videla sam na koji način treba sačuvati korenje, posebno retkih trava. Ka­ko se beru trave, u kom perio­du godine, kako se suše, na koji način čuvaju, kako se prim­e­njuju darovi prirode od Boga za pomoć ljudima… to je ceo jedan poseban svet - ističe ekskluzivno za Magično bilje Svetlana Zanizdra i nastavlja:

- Pre gotovo trideset godina otvorila sam fito ordinaciju u dečijem obdaništu i zajedno sa medicinskom sestrom pravile smo čajeve i inhalacije za dečicu, kao preventivu protiv različitih virusa i prehlada.

Kod kojih tegoba biljke najviše pomažu?

- Bilo koje, čak i najteže tegobe moguće je prevazići ako čovek nauči da vidi oko sebe i da se raduje travi, drveću, živom biću, zemlji, nebu… Potrebno je verovati i u snagu biljaka i biti zahvalan za sve. Naši preci mogli su uz pomoć biljaka da izleče mnoge bolesti.

Koje biljke najčešće ko­ristite?

- Potrebno je koristiti one biljke koje rastu u oblasti gde lečite ljude.

Na primer, u Sibiru je po­pu­laran petrovac (lat. Agrimonia eupatoria) i smola kedra. U Ukrajini često se koriste neven, seme peršuna, selen… Moja dobra drugarica iz Srbije poklonila mi je čudesan recept melema na bazi kantariona.

Da li pravite samo mešavine čajeva ili i tinkture i meleme?

- Naučila sam da pravim galenske formule, tinkture na bazi alkohola i meleme i sus­pen­zije za opekotine (uključ­u­jući i sunčane opekotine).

Na koji način pomažete kod visokog pritiska, loše cirkula­cije i problema sa srcem?

- Pre svega potrebno je usta­noviti zašto neko ima visok pritisak, da li je to stres, višak telesne težine, da li su to psihič­ke traume ili genetska predis­pozicija… Visok pritisak može da bude i renalnog porekla.

Lečenje visokog pritiska mora se prilagoditi izvoru prob­lema i, kao većina obo­lje­nja, hipertenzija zahteva kompleksan tretman - i me­dicin­ske preparate i fitoterapiju.

Kako jačati imunitet kod težih oboljenja?

- Za jačanje imuniteta primenjuju se: ehinacea, cvet lipe, lišće i plodovi maline, koren kupine. Žen-šen odlično vraća snagu, tonizuje i deluje stimulativno.

Takođe, dobro deluju: rodiola (lat. Rhodíola rósea), plodovi udike (lat. Viburnum), šafranika (lat. Rhapónticum cartha­moí­des), pasji trn (lat. Hippophae rhamnoides), sibirs­ki žen-šen (lat. Eleuthero­coc­cus) koji, recimo, može da se konzumira tokom cele godine, za razliku od običnog žen-šena koji se pre­poručuje na jesen ili zimu.

Da li impotencija i zdravlje prostate mogu da se poboljšaju travama?

- Potrebno je dugotrajno lečenje. Recimo, dobre rezultate mogu da postignu: ekstrakt pro­polisa sa uljem kakaoa (u obliku analnih štapića); petoprst (lat. Potentilla), kuvan u mleku; eks­trakt iz semena peršuna. Prime­njuje se i kon­trolisano gladovanje.

U slučaju muške slabosti efikasan je dekokt korena ivanj­skog cveća (lat. Ga­li­um verum), kao i plodovi šisandre (lat. Schis­ánd­ra chinénsis).

Kako očistiti jetru i creva?

- Pri oboljenju jetre pri­me­njuju se različiti kompleksi trava. To mogu biti cikorija, galangal, lan, ovas, maslačak, kim, smilje, čak i rusa u od­ređenim proporcijama.

Za creva, u zavisnosti od problema, koriste se: kora hrasta, kantarion, hajdučka trava, kamilica, seme lana. Ali, svakako je potrebna medicinska dijagnostika, posle koje se određuje individualna terapija.

Koja biljka poboljšava varenje i čuva želudac?

- Biljke za varenje uglavnom svi imamo u kuhinji, a to su ruzmarin, per­šun, ma­joran, žalfija i ori­ga­no… Za ču­va­nje že­luca posebno su korisni biljni pre­parati na bazi obič­nog lanenog seme­na, ulje pasjeg trna, beli slez, plućnjak, ovsena zrna.

Treba napomenuti da su zrna ovsa i bokvica najbolje sredstvo za zaštitu sluzokože kod gastritisa sa niskim nivoom kiselosti.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem