NAJLJUĆE PAPRIČICE RASTU U NIŠKOJ BANJI

21.04.2020 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 1246 | Autor: | 0

Aleksandar Tanić gaji papričice od čije su ljutine zasuzili čak i Meksikanci

Kad te ljutina ošine po ustima, suze same teku - kaže Aleksandar Tanić iz Niške Banje koji u četiri plastenika, na oko osam ari, gaji najljuće papričice na svetu.
- Kada je nedavno u Nišu gostovala grupa Meksikanaca, otišli su na ručak i od konobara tražili nešto ljuto jer ih, navikle na svoje nacionalne čili papričice, nisu zadovoljile ljute papričice sa menija. Pozvali su me i doneo sam svoje papričice i ljute sosove koje od njih pravim. Čim su ih probali, počeli su da kijaju i kašlju, a suze su im oblile lica. Poskakujući sa stolica ushićeno su uzvikivali: ‘Svaka čast, ovoga nema ni kod nas.’
Elektrotehničar po struci, Aleksandar se nikada nije bavio poljoprivredom, kao ni ostali članovi njegove porodice ali se, iz radoznalosti i ljubavi prema ljutom, to promenilo pre dve godine kada su mu pažnju privukli napisi na internetu o gajenju ove biljke.
- Počeo sam kupovanjem sadnica, a sada proizvodim sopstveni rasad i seme i gajim više od dvadeset vrsta ljutih paprika sa različitih kontinenata - kaže Aleksandar i dodaje da su to sorte uglavnom iz Amerike, Afrike i Azije, poput papričica tipa Karolina riper, Big blek mama, Trinidad moruga, škorpion i mustard habanero.
- Na primer, najljuća papričica na svetu je Karolina riper sa 2,2 miliona toplotnih jedinica na Skovilovoj skali kojom se meri ljutina. Big blek mama je duplo blaža sa milion skovila, a ja sam ukrstio ove dve vrste paprika. Poređenja radi, halapenjo papričice, koje se mogu naći u našim restoranima, sadrže 2.500-8.000 jedinica na istoj skali - priča naš sagovornik i naglašava da upravo nastoji da napravi sopstvenu vrstu koja će biti ljuća od onih od kojih su nastale.
- Prošle godine sam imao hiljadu sadnica a ove godine planiram da dupliram ovaj broj. Posebno su mi zanimljivi tzv. krosovi koji nastaju ukrštanjem vrsta. Takođe sam pokrenuo i proizvodnju ljutih sosova, tako što sam modifikovao recept za kečap moje majke Slavice i bake Jagode koje imaju ogromno kulinarsko iskustvo. Kad je reč o sosovima, moram da kažem da sam na Beogradskom noćnom marketu dobro oljutio dva poznata proizvođača sosova, čiji rad inače dosta poštujem, pa mi je to dodatna motovacija i satisfakcija, budući da sam za kratko vreme uspeo da napravim pravi brend - ponosno kaže Tanić i nastavlja: - Moje tržište je još mlado, ali sam već dobio poziv za učešće na festivalima u Australiji, Americi i Sloveniji, gde inače želim da plasiram svoje proizvode.
Na osnovu saznanja stečenih izučavanjem literature, Tanić tvrdi da su ljute papričice veoma korisne za krvotok, srce, regulaciju šećera i krvnog pritiska, reumatske tegobe, kao i sinuse koji se ljutinom pročišćavaju.
- Pokrenuo sam ozbiljan posao zahvaljujući razumevanju i pomoći majke i brata Nenada, a desna ruka u proizvodnji su mi otac Sveta i čika Dadi - kaže Aleksandar i zaključuje: - Očekujem pomoć institucija, a uveren sam da bih, uz subvencije, mogao da uposlim veliki broj radnika. Smatram da je prava tragedija što je toliko zapuštenog i praznog poljoprivrednogž zemljišta, uprkos činjenici da imamo izvanredne klimatske uslove za gajenje poljoprivrednih proizvoda. Poštujući plodored, pored papričica uzgajam paradajz i drugo povrće koristeći veštačko đubrivo, ali nikako ne upotrebljavam tešku hemiju, herbicide i insekticide koji ubijaju pčele i bumbare.
Foto: Privatna arhiva
S. Bojović

Povezane vesti

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem