REČ TRAVARA: ZOVA SPREČAVA PUŠAČKI KAŠALJ, IŠIJAS I NEURALGIJE

20.06.2019 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 1840 | Autor: | 0

Slobodan Cvetković iz Pirota počeo je da izučava lekovito bilje u vreme oskudnih devedesetih i zato voli da kaže da mu je kriza otvorila vrata prirode


Slobodan Cvetković iz Pirota počeo je da izučava lekovito bilje u vreme oskudnih devedesetih i zato voli da kaže da mu je kriza otvorila vrata prirode.

- Iako sam rođen u selu Cerova, između Pirota i Knjaževca, nisam se interesovao za lekovito bilje, tim pre što se niko iz moje porodice nije razumeo u to. Ko god bi se razboleo, išao je kod lekara i apotekara - započinje svoju životnu priču ovaj vedri Piroćanac i nastavlja: - Radio sam kao gumarski tehničar u Fabrici guma ,Tigar, i imao sam sasvim solidan život. Međutim, sedamdesetih godina je došla ekonomska kriza, inflacija, embargo, nestašica svega, a po apotekama lekova, što kažu, ,ni za lek,. Takve okolnosti su mi dale ideju da se okrenem prirodi i sagledam šta ona ima da mi ponudi. Sa jednim kolegom sa posla, i u saradnji sa stručnjacima iz Instituta "Josif Pančić" iz Beograda, krenuo sam u istraživanje lekovitog bilja na Staroj planini. Predano smo izučavali stručnu literaturu o lekovitosti bilja i brali ga za svoje potrebe i potrebe svojih bližnjih, a i prijatelja koji su imali zdravstvenih problema. Polako su ljudi iz mog okruženja počeli da prepoznaju moć lečenja lekovitim biljem pa smo okupili zainteresovane i 2005. godine osnovali Udruženje za lekovito bilje ,Stara planina, koje je i dan-danas veoma aktivno. Redovno učestvujemo na skoro svim sajmovima i izložbama širom zemlje i sa svih smo se vratili sa nekim priznanjem i nagradom. Veoma je zapaženo naše učešće na manifestacijama u Pirotu, Nišu, Zaječaru, Sokobanji, Boru, Negotinu, Knjaževcu i na Beogradskom sajmu i uvek smo dobijali priznanja i nagrade za kvalitet bilja i asortiman od preko osamdeset vrsta lekovitog bilja sa područja Stare planine i okoline.
Netaknuta priroda Stare planine obiluje kantarionom, hajdučkom i vranilovom travom, matičnjakom, nanom, majčinom dušicom, rtanjskim čajem.

- Pored jednokomponentnih čajeva od lekovitog bilja, posebno bih istakao da su se čajne mešavine koje pripremam veoma uspešno pokazale u lečenju bronhitisa, upale prostate, hemoroida, kandide, ešerihije koli, katara želuca i upale žuči - kaže Slobodan i dodaje: - Pravim i razne tinkture od gloga, gaveza, divljeg belog luka - sremuša i artičoke protiv holesterola i triglicerida, od bele imele za bolju cirkulaciju, do gaveza protiv reume, a spravljam i nevenovu mast za lečenje opekotina i povreda na koži, kao i gavez mast za lečenje oboljenja zglobova. Sve to radim iz ljubavi prema prirodi i ulepšavam svoje penzionerske dane družeći se sa ljudima i prirodom.

Slobodan Cvetković posebno preporučuje čaj i sok od cveta zove, u kombinaciji sa lipom, za snižavanje temperature i groznice jer stimuliše rad znojnih žlezda, oslobađa disajne puteve, rastvara šlajm, ublažava bol i poboljšava sposobnost filtriranja bronhija.

- Sok od zove vrlo uspešno sprečava i ,pušački, kašalj - kaže Slobodan i dodaje da se zova sa kantarionom koristi protiv virusa gripa, kao i protiv virusa herpesa simpleksa. - Plod zove je odličan laksativ, a delotvoran je i protiv neuralgije i išijasa. Zovine bobice imaju najveći procenat vitamina B, koji je važan za jačanje nerava, dosta vitamina C, kao i mineral selen koga u prirodi ima veoma malo. Osim toga, ženama bih preporučio virak sa Stare planine koji se izvanredno pokazao kod ginekoloških poremećaja, bolnih i obilnih menstruacia, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kada se virak kombinuje sa biljkom hoću-neću, dobija se lek protiv svih ženskih bolesti. Kašičicu ovog čaja preliti sa dva decilitra ključale vode, ostaviti desetak minuta da odstoji, procediti i piti tri puta dnevno.
S. Bojović


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem