DRAGANA NEDELJKOVIĆ: MELEM KOJI MI JE PROMENIO ŽIVOT

26.04.2019 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 2090 | Autor: | 0

Dragana Nedeljković, umetnica i fitoterapeut iz Niša, otkriva kako je zavolela prirodu i zašto joj je ona neiscrpna inspiracija


Od nevena, majčine dušice, kantariona, hajdučke trave i lavande, sa dodatkom prirodnog organskog propolisa i pčelinjeg voska Dragana Nedeljković, umetnica i fitoterapeut spravlja savršene meleme.

Grafički dizajner Dragana Nedeljković sa suprugom Aleksandrom, takođe grafičkim dizajnerom, u vreme sezone branja biljaka ide na Staru planinu, na Rtanj, Suvu planinu, a kada ode u posetu roditeljima koji žive u Trsteniku, odlazi na Goč gde ima lekovitog bilja u izobilju.
- Ceo život imam osećaj da nemam dovoljno vremena za sve što bih u jednom danu uradila - kaže ova mlada žena, majka šestogodišnje kćerke Emilije i nastavlja: - Suprug i ja svaki slobodan trenutak koristimo za odlazak u prirodu, najčešće u selo Gare u Zaplanju gde imamo kuću. To selo u srcu Zaplanja odavno je napušteno, a okruženo je netaknutom prirodom. Tamo berem najčistiji kantarion, majčinu dušicu, hajdučku travu, rastavić, gavez i drugo lekovito bilje. Pre nekoliko godina počeli smo da sadimo neven, i u Zaplanju i kod mog oca u Trsteniku.
Posadili smo i lavandu, ruzmarin i još neke biljke koje nisu samonikle, a potrebne su za meleme koje pripremamo za lečenje reumatskih promena i drugih koštanih oboljenja, ekcema, osipa, ojeda, lišajeva, kao i za negu kože, protiv postojećih bora na licu i pojave novih. Moj otac Dragan davno je počeo iz hobija da se bavi pčelarstvom, a sada, kao već iskusan pčelar, snabdeva me najčistijm voskom i propolisom koji su neizostavni sastojci melema.

Dragana Nedeljković rođena je u Kraljevu pre trideset i sadam godina, u Kruševcu je završila srednju medicinsku školu, ali su je talenat i ljubav prema umetnosti doveli u Niš, gde je završila Likovnu akademiju.
- Od malih nogu privlačila me je priroda. Gledajući majku Gordanu kako pravi macerat od kantariona, dopao mi se čin potapanja biljaka u ulje. Kad god bih se ogrebala, povredila, uzimala sam to "čarobno ulje", koje mi je uvek pomagalo. Moj otac je pravio tinkture od lekovitog bilja i sve je to, verovatno, bila priprema za ono što radim danas. U medicinskoj školi sam stekla osnovno znanje o telu i njegovim oboljenjima - konstatuje Dragana.

Ali njen pravi put ka lekovitom bilju i spravljanju melema počeo je iz nužde. Naime, još u srednjoj školi počela je da oseća trnce i bolove u ekstremitetima, iako se i tada bavila sportom i bila fizički aktivna.
- Doktori su mi rekli da imam veoma slabu cirkulaciju, slali su me na magnete, struje, ali ništa nije pomagalo. Sticajem okolnosti, sa drugaricom sam otišla kod njene tetke i požalila se, a ona je, sećam se, otvorila neku staru svesku i dala mi je da prepišem recepte da mi majka napravi. Rekla je: "Pomoći će". Međutim, rešila sam da se sama poigram sa tom mašću i nevenom i uradila sam sve kako je pisalo. Počela sam da se mažem i osetila sam boljitak. Kako je vreme prolazilo, okrenula sam se planinarenju, upoznala sam razne travare, doktore, obične ljude - zaljubljenike u prirodu. Uz razgovor dobila sam savete. Travari, među kojima su bili i školovani biolozi, upućivali su me na literaturu iz koje sam naučila da se ni sve biljke, kao ni ljudi, međusobno ne slažu; naučila sam koje biljke smem da kombinujem, koje nikako ne idu zajedno. Takođe sam se vodila logikom da uzimam biljke karakteristične za ovo područje, koje su vekovima pomagale ljudima. Tako je nastao moj prvi melem - univerzalni melem spravljen sa nevenom, majčinom dušicom, kantarionom, hajdučkom travom i lavandom, sa dodatkom prirodnog organskog propolisa i pčelinjeg voska. Prijateljima sam poklanjala "da im se nađe", jer može da pomogne, a ne može da škodi. I zaista, prijatelji i njihovi prijatelji dolazili su po još melema, pričajući kako im je pomogao protiv opekotina, protiv ekcema, herpesa, psorijaze, promrzlina. Kada sam dobila dete, shvatila sam da je dobar za mastitis, pa je kasnije mnogim dojiljama olakšao muke, kao i bebama ojed. Svi sastojci u melemu su jestivi.
S. BojovićKomentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem