LEKOVITE TRAVE POMAŽU ČAK I PROTIV TUMORA, O ČEMU MOGU DA SVEDOČIM

12.04.2019 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 1280 | Autor: | 0

Ivan Lilić, sveštenik u selu Hum nadomak Niša, sakupljač lekovitog bilja i fitoterapeut, pomaže obolelima, a svoje preparate deli besplatno


Ivan Lilić, sveštenik sa službom u crkvi Svetog Nikole u selu Hum, u predgrađu Niša, lekovitim biljem počeo je da se bavi još kao dete, a pre nekoliko godina odlučio je da svoje znanje proširi i pomogne ljudima koji imaju zdravstvenih problema, prvenstveno svojim parohijanima. On je i planinar koji često u pohode vodi svoju sedmogodišnju kćer Olgu i postepeno je uvodi u čaroban svet lekovitog bilja.
- Znanje o lekovitosti bilja stalno usavršavam kroz obimnu literaturu i uz konsultacije sa poznatim, priznatim i veoma iskusnim travarima, poput Ljubiše Stojkovića i Bosiljke Jeremijaš. Prednost lečenja lekovitim biljem je i u tome što nema neželjenih posledica, pa iako kod nekih oboljenja ne pomogne, svakako neće da odmogne - kaže naš sagovornik.

Kao strastven biljober, sveštenik Lilić, pored različitih čajeva, priprema i melem koji je nazvao vinički melem, jer je uglavnom sačinjen od lekovitog bilja ubranog na brdu Vinik, a baza mu je maslinovo ulje i pčelinji vosak.
- Pokazao se kao izuzetno delotvoran za probleme na koži, ekceme, proširene vene i hemoroide, a može se nabaviti i u niškim crkvama - ističe Lilić.

Na brdu Vinik je zdrava, očuvana priroda, tu je smeštena ruža vetrova: vetar stalno duva sa severa i tera zagađen vazduh iz grada prema jugu. Inače, ovo brdo na severu grada je slabo naseljeno i nema nikakvih zagađivača, izduvnih gasova i neorganskog otpada.
- Nekada su tu bili vinogradi koji su pre tridesetak godina napušteni i predeo je sada obrastao šumom - kaže sveštenik, koji inače živi na obroncima Vinika, i dodaje: - Žalosno je što nema više vinograda, ali to je sada zdrava sredina bez pesticida, herbicida i ostalih hemijskih preparata.

Međutim, manji deo lekovitog bilja Lilić sakuplja na Viniku, a uglavnom ga bere na Staroj i Suvoj planini, kao i u svojoj parohiji, prema selima Leskovik i Cerjekoje.
- Čajevi ne deluju trenutno, ali za razliku od sintetičkih lekova nemaju nuspojave, kao što su oštećenja želuca ili jetre. Ima lekovitih trava koje pomažu čak i protiv tumora, čemu sam bio svedok. Reč je o članu moje porodice koji se uspešno izborio sa metastazama na plućima i evo već tri godine potpuno je zdrava osoba, što su potvrdile sve lekarske kontrole.

Da bi narod uverio u lekovitost bilja i približio im ove darove prirode, sveštenik Lilić svoje čajeve i čajne mešavine ne naplaćuje.
- Gotovo za svaku bolest postoji lek u prirodi, i kad čujem da neko ima zdravstveni problem, ja ponudim i poklonim. Do sada mi je nekoliko ljudi iz parohije zahvalilo na pomoći, jer su uspeli da reše višegodišnji zdravstveni problem, pre svega vezan za gastrointestinalni trakt. Reč je o mešavini desetak lekovitih trava, među kojima su peršun, kukuruzna svila, divlja nana... Nekoliko njih, uz pomoć mojih čajeva, izlečilo je probleme disajnih putevima.
S. Bojović
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net