PREŽIVELA SAM ZAHVALJUJUĆI LEKOVITOM BILJU

18.02.2019 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 892 | Autor: | 0

Slađana Macić iz Brestovca otkriva kako je izlečila bolest bubrega, digestivni trakt i sistemsku bolest vezivnog tkiva, a posebno je ponosna na svoj melem koji pomaže kod dekubitusnih rana


Fitoterapijom, prikupljanjem i izučavanjem lekovitog bilja, ekonomista Slađana Macić iz Brestovca kod Bora bavi se blizu tri decenije. Biljke su joj pomogle da pobedi brojne dijagnoze: bolesti bubrega, digestivnog trakta, ginekološke, sistemske bolesti vezivnog tkiva, vaskularne bolesti.
- Posle gubitka drage osobe, stres je učinio svoje, pa mi se život svodio na bolnice u mom gradu i u Beogradu, na dijagnoze - bolesti bubrega, digestivnog trakta, ginekološke, sistemske bolesti vezivnog tkiva, vaskularne bolesti... Sve to me je dovelo do jedanaest operacija, dve kome, alergije na lekove, lokalnu anesteziju, dva šoka od injekcija - priča Slađana, sada potpuno zdrava žena, i nastavlja:
- Svaki put kada su me otpuštali iz bolnice, pitala sam se šta je sledeće. A sledeća dijagnoza bila je: karcinom materice. Lekari su mi govorili da sa svojom vaskularnom bolešću neću poživeti mnogo godina. Reumatolozi su mi govorili da ću ostatak života provesti u invalidskim kolicima. Moj duševni bol, sve moje dijagnoze i fizički bolovi doveli su do toga da sam za tri meseca izgubila trideset kilograma i postala sama kost i koža. Ali živ čovek u zemlju ne može, pa mi je jedino preostala borba za život. Moja baba Vukosava (umrla je prošle godine u 92. godini života) u tome mi je pomogla. Dala mi je staru knjigu o biljkama, pokazala mi je biljke koje rastu u našem okruženju. Počela sam da čitam knjige poznatih travara, da istražujem, da eksperimentišem na sebi. Mešavine čajeva, kupke, parni oblozi, tinkture, melemi, promena ishrane - primenila sam sve što sam čula, čitala, spremala. Nisam lečila jednu bolest, već ceo organizam. Izlečila sam bolesti bubrega, digestivni trakt, moja sistemska bolest je stala, miruje, ne napreduje. Kako mi se zdravstveno stanje poboljšalo i vremenom izlečilo, počela sam da pripremam i poklanjam čajne mešavine, meleme i tinkture rođacima i prijateljima koji su imali slične zdravstvene probleme. Shvatila sam da sam preživela sve duševne i fizičke boli zahvaljujući lekovitom bilju.

Slađanin dugogodišnji rad ima svoju krunu - melem za dekubitne rane, koji leči od početnog do poslednjeg stadijuma. Posebno je ponosna što je ovaj melem stekao poverenje mnogih zdravstvenih radnika u bolnicama, staračkim domovima, banjama.

- U spremanju melema pomaže mi suprug Svetislav, a pravim ga od dvadeset i sedam vrsta lekovitog bilja koje lično beremo. Melem za dekubitus se sastoji od žalfije, bokvice, hajdučke trave, nevena, ranilista, rusa i drugog lekovitog bilja sa naših planina. Inače, melem se koristi ujutru i uveče, i zavisno od stadijuma, rana se čisti. Ako je rana u začetku, ispira se fiziološkim rastvorom, prebriše sterilnom gazom, naprska sprejom "Oktanisept" sačeka desetak minuta da se osuši, a potom nanese melem u sloju od 3 mm na sterilnoj gazi i zalepi senzitiv-flasterom. Kod nekroze, gnojne i duboke rane ispiraju se i čiste više puta troprocentnim hidrogenom. Ukoliko su rane duboke, tamponi gaze se uvaljaju u melem i rana se tamponira, preko toga se stavlja sterilna gaza i učvrsti flasterom. Moram napomenuti da u melemu ima voska, te se čuva na sobnoj teperaturi. Brzina lečenja zavisi od imuniteta, cirkulacije i bakterija u rani, pa sve treba laboratorijski ispitati. Svaki organizam je poseban, kod nekog melem deluje brzo i rezultati se vide nakon četiri, pet dana, dok je kod teških rana potreban izvestan period da bi se stvorilo novo tkivo. Ovo tvrdim na osnovu ličnog iskustva, a naravno i iskustva onih koji su koristili moj melem. U svakom slučaju, potrebno je mnogo strpljenja, upornosti, svakodnevnog previjanja. Istovremeno je potrebno ojačati imunitet obolelog - priča naša sagovornica.
S.Bojović

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem