MANASTIRSKI SAPUN MELEM ZA SVAKU RANU

10.07.2018 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 4988 | Autor: | 0

Za jedan mesec kaluđeri manastira Svetog Luke u selu Bošnjane kod Varvarina izliju 300 do 400 mirisnih ružaIako skrajnut, na oko kilometar od sela Bošnjane i glavnog puta Kruševac-Varvarin, Manastir Svetog Luke u Bošnjanu, u toku nedelje poseti više od 500 vernika, a za važne praznike i na hiljade poklonika! U manastiru koji nije "turistički" eksploatisan, ne dolazi se samo po duhovni smiraj kod čuvenog igumana mr arhimandrita Alekseja (Bogićevića), koji je po dolasku sa Svete gore 2002. godine preporodio skromno zdanje i monaški život.

Narod masovno dolazi da uzme mirisni sapun, koji je, svedoče redovni korisnici, melem za svaku ranu. Sa proizvodnjom sapuna, monasi su krenuli pre blizu tri godine, zahvaljujući Kruševljaninu Bojanu Stojkoviću, koji je izučavao hemiju u pokušaju da pomogne svojoj ćerki, alergičnoj na klasične deterdžente.
- Jedno vreme nam je Bojan donosio sapune koje je sam pravio, da bi posle izvesnog vremena krenuli da ih zajedno pravimo u našoj kuhinji, a potom i u radionici - priseća se protosinđel Luka Milošević. - Oslonili smo se na znanja profesora Zorana Vujčića sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, gde sam i lično odlazio na konsultacije. Držali smo se recepta i sam profesor odao je priznanje našem proizvodu i savetovao nan da ga ne menjamo.

Sapun iz manastira Sveti Luka kod Varvarina

Monasi mesečno izliju 300 do 400 sapuna. Oni ih spravljaju kombinujući životinjske masti i kokos, palmino i ricinusovo ulje. To čine tzv. hladnim postupkom, uz pomoć štapnog miksera, kako bi ubrzali proces saponifikacije. Kada se sapun izlije u kalupe, a ovde ih imaju dva tipa (u obliku pravougaonika sa utisnutim manastirskim pečatom i u obliku ruže), strpljivo se čeka da protekne 40 dana. Eventualni višak sode se kalcifikuje i kada se pretvori u kalcijum karbonat - štete nema.
- Najzahtevniji deo posla je priprema materijala, odnosno pranje svinjske masti, goveđeg loja i to destilovanom vodom u više navrata - predočava monah Luka. - Za kilogram masnoće treba vam pet litara vode i to dugo traje. Da bi ubrzali postupak, napravili smo mali generator pare, sa parnim kotlom i prohromskom posudom sa grejačem, koji će uskoro biti u funkciji.
Sapunima se dodaju samo ispitani mirisi limuna, jasmina i ruže. Boje nema, a nema ni aditiva. Zato se manastirskim sapunom kupa i novorođenčad i mala deca. Zabrinuti roditelji kupuju sapune iz manastira, jer oni ne iritiraju kožu. Sapuni po pravilu "putuju" do brojne dijaspore, koja veoma poštuje manastir kod Bošnjana.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem