ENERGETSKA BOMBA OD MEDA, PROPOLISA, POLENA I MLEČA

29.05.2018 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 1157 | Autor: | 0

Dragocena iskustva: Dragan Mladenović iz Niša, nastavlja porodičnu tradiciju i savetuje kako da ojačate imunitet


Nevelika prostorija Pčelarske zadruge „Pčela“ u centru Niša krcata je najraznovrsnijom opremom, alatima i drugim potrepštinama neophodnim u pčelarstvu. Naravno, tu su i tegle sa različitim vrstama meda, kao i posude sa svim ostalim pčelinjim proizvodima, pa sve odiše medenim miomirisom. Prijatna arom a jasan je pokazatelj blagotvornosti meda, koji je istovremeno i hrana i lek, i preventiva i kurativa.
- Za jačanje imuniteta, preventivno, a naročito za brži oporavak posle bolesti, svima preporučujem pravu energetsku bombu koja se jednostavno priprema – kaže Dragan Mladenović, direktor PZ „Pčela“. Na kilogram kristalisanog meda treba dodati sto grama mlevenog polenovog praha, deset grama matične mleči i deset grama mlevenog propolisa. Sve treba dobro izmešati i uzimati jedanput do tri puta dnevno drvenom ili plastičnom kašičicom. Naglašavam da treba koristiti kristalisan med koji je sasvim sigurno prirodan pčelinji med, jer se nikako ne kristališe med veštački pravljen od skroba kojim se sve više mešetari na tržištu. Takođe bih preporučio propolis, za koji se tvrdi da je prirodan antibiotik i antioksidant. Za ublažavanje alergije i problema sa dijabetesom, a i za podsticanje imuniteta, dovoljno je u malo vode razmutiti dvadeset kapi propolisa i piti tri puta dnevno.

Na pitanje da li Nišlije rado konzumiraju med, Mladenović je potvrdno odgovorio, ali je objasnio da su najbrojniji stariji sugrađani a potom porodice sa malom decom.
- Najtraženiji je bagremov med, koji je lak za želudac i mogu ga koristiti i sasvim mala deca, zatim šumski koji je dobar za krvnu sliku i lipov med koji je koristan za disajne puteve – kaže Mladenović. Interesantno je da je potrošnja meda znatno povećana sa otvaranjem međunarodnih linija na niškom aerodromu. Našim ljudima u dijaspori je jeftinije, lakše i jednostavnije da ovde kupuju med ili da im rodbina pošalje. Takođe je primetno interesovanje mladih za formiranje sopstvenih pčelinjaka, koji u tome vide šansu za posao i zaradu.
Inače, PZ „Pčela“ upravo ove godine obeležava šezdeset godina od osnivanja, od kada su se niški pčelari okupili, dogovorili, organizovali i udružili kako bi jednostavnije razmenjivali svoja znanja i iskustva, a potrebe zadovoljavali na lakši način. Direktor zadruge Dragan Mladenović celog života je upućen u pčelarstvo, jer je odrastao uz košnice svog oca Živadina i dede Ljubomira koji je osnovao porodični pčelinjak.

- Veoma sam ponosan da naša Zadruga uspešno radi punih šest decenija, uprkos svim problemima sa kojima smo se suočavali, počev od klimatskih promena preko oboljenja koja su napadala pčelinje zajednice, pa do nestašica pojedinih elementarnih materijala u vreme embarga – kaže ovaj posvećeni direktor. Ta stalna suočavanja sa različitim izazovima nagomilala su dragoceno iskustvo, tako da se čini da nas gotovo ništa ne može iznenaditi što je vezano za pčelarstvo. Nas dvanaest članova Zadruge iz Niša i okoline na svaki način nastojimo da unapredimo pčelarstvo našeg kraja, koristeći najsavremenija naučna saznanja i tehnička dostignuća, kako u proizvodnji meda i pčelinjih proizvoda tako i u kontroli kvaliteta svega što se nudi korisnicima. Svi članovi Zadruge imaju ne samo praktično i nasleđeno iskustvo već i temeljno znanje, jer smo završili kurseve i škole pčelarstva. Kao neophodno se nameće što potpunije znanje, budući da su teži uslovi za gajenje medonosnih pčela zbog sve većih promena u životnoj sredini. Ja sam završio kurs pčelarstva kod dr Jovana Kulinčevića, profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, koji je međunarodno priznat ekspert za pčelarstvo.
Koliko je bila važna edukacija za gajenje pčela i sakupljanje meda, svedoči i podatak da su se i ranije organizovali kursevi na kojima su ugledni pčelari upućivali zainteresovane u veštine ovog posla. Tako je još 1937. godine Draganov deda Ljubomir Mladenović iz sela Pejkovca u Nišu završio „Tečaj pčelarstva“ i postepeno počeo da trmke zamenjuje tada savremenijim košnicama. I Draganov otac Živadin, koji je do penzionisanja bio direktor PZ „Pčela“, pedesetih godina prošlog veka završio je pčelarsku školu u Smederevu kod poznatog profesora Voje Todorovića.

- Na porodičnom imanju u Pejkovcu imam preko sto savremenih DB košnica, a sačuvao sam iz sentimentalnih razloga i nekoliko starih očevih pološki koje su u upotrebi – kaže ovaj poznati niški pčelar. Kada bagrem počne da cveta, košnice selim na Jastrebac, na područje Leskovca, Bojnika i Vranja, a livadski med moje pčele uglavnom sakupljaju sa cvetnih proplanaka oko Pejkovca. U svim ovim poslovima najveću pomoć i podršku pruža mi supruga Stojanka, sin Dimitrije i kćerka Anđelija.
S. Bojović
Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem