MOĆNE BILJKE SVETE GORE

18.11.2017 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 2018 | Autor: | 0

Dr Dušan Vujnović, reporter Magičnog bilja posetio je jedan od najvažnijih centara pravoslavlja na svetu i "raj" za sve zaljubljenike u netaknutu priroduZa nešto više od jednog sata trajekt iz Uranopolisa uplovio je na maleni dok luke Jovanice, zvanične luke manastira Hilandar. Smešteni u dva kombija krećemo dobro utabanim makadamom prema manastiru, ostavljajući za sobom prelep pogled na more i planinu Atos, koja se uzdiže iznad mora sa vrhom obavijenim belim oblacima. Do Hilandara treba preći nekih deset kilometara. Posmatram po svojoj staroj navici biljni svet kraj puta. Uglavnom nisko rastinje, makija, po koji četinar, kupina, prelepi žbunovi vinobojki, lovora.
Na prilasku manastiru pruža se pogled sa visine na manastirsko utvrđenje i dva dominantna kiparisa, zasađena u centralnom delu manastirskog dvorišta i opkoljena zgradama, glavnom Sabornom crkvom i pomoćnim objektima. Priroda manastirske okoline tipična je primorska, sa mnogo kultivisanih biljaka, ali i onih autohtonih, domaćih. Od četinara dominiraju visoki i graciozni kiparisi, primorski borovi, jele, tuje. Tu su i mnogobrojne masline, plantaže grožđa, razbacani žbunovi lovora.

Tradicija lečenja u ovom manastiru viševekovna je. Najbolji primer za to su Hilandarski medicinski kodeks iz kraja XV ili početka XVI veka, kao i prva bolnica u ovom manastiru formirana još krajem daleke 1200. godine.
Poslednjih godina lekovitom bilju na Svetoj Gori počinje da se posvećuje mnogo više pažnje nego što je to ranije bilo. Naime, u oktobru 2010. godine, poznati grčki manastir Vatoped otvorio je Centar za istraživanje lekovitog bilja, uz podršku i pomoć italijanskih naučnika, pod rukovodstvom profesora Roberta Mićilinijuma, sa Univerziteta Viterbo. On ističe da su lekovite biljke sa Atosa "biljni raj", mesto gde nema zagađenja. Kako ističe iguman Jefrem Georgiju Teoharis, monasi su saglasni sa ciljevima Centra: " Nama nije jedini cilj lečenje čovekove duše. Zainteresovani smo da pomognemo i u lečenju čovekovog tela, jer čovek ima dvojaku prirodu, telesnu i duhovnu."
Projekat ovog Centra počeo je sa izučavanjem pedeset različitih biljaka.

kaktus oponcija

Kaktus oponcija

- Biljni lekovi imaju drevne korene i daju pozitivne rezultate - ističe profesor Mićilini i dodaje da lekovite biljke mogu da pomognu protiv reume, problema sa krvotokom, raznih alergija, oslabljenog imuniteta i pomažu da se povrati ravnoteža minerala u organizmu, što je dovoljno da se na njima otpočne sa radom.
Da li će se neko iz našeg manastira Hilandara uključiti u ovaj projekat još nije poznato. U svakom slučaju, njegovi rezultati dobro će doći i stanovnicima na Atosu, s obzirom da je to objedinjeno područje sa dvadeset živih manastira.
Kakva je trenutno situacija na Hilandaru? Do pre tri godine u blizini grobljanske zgrade, van manastirskog okruženja, postojala je mala manastirska bašta koja je istovremeno bila i botanička bašta sa potočićem koji proticao zimi i u proleće. U samoj bašti postoji izvor pitke vode koji i danas žubori, ali je zapušten. Do pre dve godine malom botaničkom baštom bavio se jedan monah, međutim, njega više nema u njoj, a i bašta je zapuštena.
U manastirskoj prodavnici izuzev maslinovog ulja i manastirske rakije i vina, nešto čajeva, većeg izbora lekovitih preparata iz monaške radionice gotovo da i nema, izuzev što se u portarnici manastira do skoro mogao naći lek od kozlaca, posebno tražen zbog lečenja malignih bolesti.

morski komorac

Morski komorač

Ali zato u bližoj i daljoj okolini manastira nailazimo na darove prirode, bolje reći isceliteljske darove koje je zabeležio naš fotoaparat. Opšti je utisak da je okolina manastira Hilandara pogodno područje za uzgoj nekih lekovitih biljaka, kao što su smilje, žalfija, lavanda, nana, majčina dušica, lovor, ruzmarin i druge. Uz već postojeći uzgoj masline i grožđa, kao i mogućnosti za uzgoj smokava, to bi bio značajan ekonomski ali i zdravstveni podsticaj za postojeću malu zajednicu naših monaha na Hilandaru.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem