ČAJ OD PIREVINE NAJBOLJE ČISTI KRVNE SUDOVE

16.10.2017 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 8626 | Autor: | 0

Bojan Mitić, dipl.inž.šumarstva i samostalni referent u JP Srbijašume - Šumsko gazdinstvo Niš, otkriva koje lekovito blago može da se nađe na našim planinama

Klimatski uslovi, kvalitet vazduha i zemljišta, raznovrsnost reljefa i bogatstvo vodotokova čine da u našoj zemlji uspevaju mnogobrojne vrste lekovitog bilja. Inženjer šumarstva Bojan Mitić, samostalni referent u JP Srbijašume - Šumsko gazdinstvo Niš, zaljubljenik je u prirodu i muziku, a hobi mu je upravo proučavanje lekovitog bilja.
- Kod nas ima lekovitog bilja u izobilju. Floristički gledano, niški region je veoma bogat i ima endemita i tercijarnih relikata bilja koje je preživelo ledeno doba, poput ramonde serbike (Ramonda serbica), čije je stanište u Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri. Narod lepo kaže: ,Lekar leči, priroda izleči,, pa upotreba lekovitog bilja kod nas datira od davnina. O tome svedoči Hilandarski medicinski kodeks, iz 16.veka, pronađen 1951. godine u biblioteci manastira Hilandar u kojem se navodi upotreba kamfora, perunike i kukureka - kaže Mitić i nastavlja:
- Najrasprostranjenija lekovita biljka je trava pir, pirevina (Agropyron repens), koja svuda raste, a lekovita svojstva su joj u podanku i korenu. Sadrži mineralne i soli jabučne kiseline, karotin, belančevine, ugljovodonike, trigliceride, askorbinsku kiselinu, što sve pogoduje detoksikaciji krvi i jačanju nervnog sistema. Koristi se za lečenje reumatizma i gihta, oboljenja mokraćnih puteva, žuči, jetre, slezine, želuca i creva, a i kod plućnih bolesti, čak i tuberkuloze. Za pročišćavanje krvnih sudova od masnoća četrdeset dana umesto vode dobro je piti čaj od korena pirevine koji prethodno treba osušiti i samleti. Čaj se priprema tako što se u litar vode stave tri kašike samlevenog korena i polako se kuva dok ne ispari polovina tečnosti. Pije se tri puta dnevno po jedna šoljica radi pročišćavanja krvi. Za lečenje kožnih bolesti treba pripremiti napitak od četiri kašike suvih podanaka potopljenih u hladnu, prethodno prokuvanu vodu, i ostaviti da odstoji dvanaest sati. Zatim se procedi, a proceđeni podanak potopi se u čašu vrele vode i ostavi da stoji jedan sat, potom se procedi i sve se pomeša. Mesec dana svakodnevno piti tri puta po pola čaše pre jela. Kopriva je takođe svuda rasprostranjena i izuzetno lekovita, ona sadrži četiri puta više gvožđa nego spanać, a nema toksičnu oksalnu kiselinu.
- Bez obzira što je naša zemlja pravi rudnik lekovitog bilja, ono još nije dovoljno ispitano te je i nedovoljno iskorišćeno - kaže Mitić i naglašava da je i samoniklo i kultivisano lekovito bilje izvor zdravlja, ali treba biti veoma oprezan, jer koliko je lekovito isto toliko može biti i opasno. Recimo, nana je veoma korisna i rasprostranjena. Kod nas ima trideset vrsta ove lekovite biljke - na primer, menta peligium se upotrebljava kao sedativ, ali i kao podrška ženama u menopauzi. Međutim, ova biljka ima mnogo alkaloida koji su štetni u velikim količinama.
- Veoma lekoviti kantarion takođe može prevelikom upotrebom ostaviti neželjene posledice zato što je bogat hipericinom koji može izazvati fotosenzibilizaciju, odnosno prouzrokovati pečate na koži. Istovremeno, kantarion je jak antidepresiv a nije sedativ, poput nane i valerijane, i u kombinaciji sa podubicom ima antibakterijsko dejstvo toliko snažno da ubija čak i ešerihiju koli. Inače, ima više vrsta kantariona, u nišavskoj regiji šest vrsta, i većina je zakonom zaštićena. Treba znati da se kantarion bere dok se nije skroz rascvetao, jer rascvetan ima više loših supstanci. Sadrži tanine, flavonoide, etarsko ulje, smole, saponine, karotin, vitamin C, nikotinsku kiselinu, holin, tragove alkaloida i veoma je dobar za lečenje raznovrsnih oboljenja, počev od nervnih tegoba preko reumatskih i drugih koštanih oboljenja do povreda i opekotina - kaže ovaj zaljubljenik u bilje.

Smilja Bojović


Srčenjak i lincura blago Stare planine
Stara planina obiluje lekovitim biljem, među kojima je i srčenjak koji se inače veoma teško nalazi - kaže Mitić i objašnjava: - Uglavnom se može naći na posebnim vlažnim staništima na višim nadmorskim visinama. Koristi se u lečenju malokrvnosti, dijareje, upala usta i desni. Za jelo se koriste sasvim mladi listovi bogati vitaminom C i stabljike od kojih se spremaju čorbe, variva i salate. Poznavaoci tvrde da srčenjak sprečava širenje tumora oko koga se stvara takav pritisak da ga naprosto uništi. Na našim planinskim pašnjacima i livadama raste i lekovita lincura (Gentiana lutea) koja je zakonom zaštićena jer joj je ozbiljno pretilo iskorenjivanje. Lincura sadrži gorke glukozide, trisaharid gencianozu, alkaloid gencianin, ksanton, askorbinsku kiselinu, a flavonoidi se smatraju najboljim sredstvom za lečenje želuca. Takođe, poboljšava sastav krvi i povećava broj crvenih i belih krvnih zrnaca, koristi se protiv kašlja, astme, za lečenje rana i ozleda. Za lek se koristi koren starijih biljaka sakupljen u jesen ili rano proleće. Čaj se priprema tako što se kafena kašičica usitnjene lincure prelije litrom hladne vode i ostavi da stoji deset sati uz češće mućkanje. Tako pripremljen i proceđen čaj treba piti po jednu šolju tri puta dnevno pre jela.

Kada brati bilje
Treba imati na umu - naglasio je Mitić - da se lekovito bilje bere po sunčanom vremenu i ne bere se u rano jutro dok na njemu ima rose. Korenje se bere na kraju vegetacione sezone jer se tada u njemu deponuju korisne materije. Na osnovu organoleptičkih svojstava precizno se može ustanoviti da li je biljka ubrana u pravo vreme.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem