SLATKI PELIN - PAMETNA BOMBA ZA RAK

13.11.2014 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 9485 | Autor: | 0

Najbolji herbalisti sveta: Dr Len Saputo, internista i lekar „medicine zdravlja“


Slatki pelin (Artemisia annua) je biljka koja raste u jugoistočnoj Aziji. Sve zdravstvene organizacije u svetu, koje primaju pacijente zaražene malarijom, dale su pozitivne rezultate za ovu biljku kao jedini priznati lek kojom se bolest može izlečiti u potpunosti. Naučnici Henri Lej i Narendra Sing, profesori Univerziteta u Vašingtonu, prvi su sačinili izveštaj u kojem stoji da aktivni sastojak slatkog pelina - artemizinin, može da bude bezbedan, netoksičan i jeftin lek za rak. Naglasili su da je ovaj način lečenja veoma sličan metodi lečenja kiseonikom.
- Naš veliki prijatelj je vodonik-peroksid. Svi peroksidi dele zajedničku karakteristiku, a to je da se u prisustvu slobodnog gvožđa razlažu i formiraju reaktivne atome kiseonika na bazi slobodnih radikala. Parazit malarije inficira ćelije crvenih krvnih zrnaca bogate gvožđem i dodatno akumulira gvožđe. Kad artemizinin dođe u kontakt sa gvožđem - bum! Ogromna eksplozija slobodnih radikala uništava parazite - objašnjava dr Len Saputo, internista i lekar „medicine zdravlja“, koji je pre više decenija počeo da praktikuje „integrativnu, holističku, preventivnu medicinu, orijentisanu na pojedinca“.
Medicina zdravlja
Diplomirao je na Medicinskom fakultetu i specijalizirao internu medicinu na Univerzitetu Djuk u Duramu, Severna Karolina, a privatnom praksom bavio se u saradnji sa Medicinskim centrom „Džon Mjuer“ u San Francisku više od trideset godina. Njegov pristup lečenju evoluirao je od klasične, mejnstrim medicine u „medicinu zdravlja“ - integrativnu, holističku, preventivnu i medicinu koja se bavi pojedincem.
Tokom poslednjih petnaest godina Len je na čelu pokreta Medicina zdravlja, a Forum tog pokreta osnovao je kao neprofitnu obrazovnu fondaciju. Od 1994. Forum je sponzoriso više od 350 javnih i profesionalnih događaja, uključujući predavanja, radionice i konferencije. Len je 2001. osnovao Centar za medicinu zdravlja u Volnat Kriku, Kalifornija, u kojem se model medicine zdravlja primenjuje u kliničkoj praksi.
Aktivan u javnosti i profesionalnoj edukaciji, tokom protekle decenije dr Len Saputo pokrenuo je i sa svojom suprugom Viki bio domaćin emisije „Recepti za zdrav život“, koja se emitovala svakog vikenda na KEST radiju. Dr Saputo drži predavanja po bolnicama, medicinskim školama, na fakultetima i u društvenim organizacijama. Uredio je šest knjiga i na desetine tekstova na temu savremene i alternativne medicine, a objavio je i knjigu nagrađenu 2010: Povratak isceljenju: Radikalna reforma zdravstvene zaštite i budućnost medicine.
Len se čitavog života ozbiljno zalaže za propagiranje fizičke aktivnosti i fitnesa, a i sam se bavi tenisom - 1995. i 2001. pobedio je u muškom singlu na Svetskom seniorskom teniskom šampionatu, dok je svojevremeno bio i prvi na listi Međunarodne teniske federacije.
Lek koji štiti zdrave ćelije
U ćelijama raka, kao i u ćelijama inficiranim malarijom, dolazi do akumulacije gvožđa. Ćelija leukemije ima 1.000 puta veću koncentraciju gvožđa od normalne ćelije, dok ćelija raka dojke ima 15 puta veću koncentraciju ovog metala. Kad artemizinin dođe do maligne ćelije, oslobađaju se dva molekula kiseonika i stvore se slobodni radikali koji ubijaju tu ćeliju. To se ne događa u normalnim ćelijama, već samo u onima koje sadrže veliku količinu gvožđa.
- Pomoć za lečenja raka postoji, ne samo jedne vrste, već čitav niz. Ova biljka, slatki pelin, zapravo je neverovatno otkriće u borbi protiv smrtonosne bolesti. Zvanična medicina bi trebalo da pored hemoterapije i zračenja u zvanične protokole za lečenje raka uvrsti i artemizinin - napominje dr Saputo.
Prema nedavnim istraživanjima, koja su objavljena u magazinu Life Science, artemizinin, koji je vekovima korišćen u kineskoj medicini, za razliku od hemoterapije, uopšte ne deluje na normalne i zdrave ćelije.
Gvožđe se skuplja u kancerogenim ćelijama sa posebnim receptorima koje im pomažu u deljenju ćelija (transferin receptori). Normalne ćelije takođe imaju ove receptore, ali kancerogene imaju u većim količinama, i prema tome, mogu biti ciljane kombinacijom gvožđa i artemizinina.
- Neki lekari su zabrinuti zbog dodavanja gvožđa u terapiju, zajedno sa artemizininom, jer se plaše da će onda umirati i normalne ćelije. To se međutim nije pokazalo kao problem, jer maligne ćelije akumuliraju mnogo više gvožđa nego normalne ćelije. Kod 400 ljudi koji su lečeni artemizininom, otkrili smo da je lek iznenađujuće bezbedan - kaže dr Saputo, i dodaje:
Brzo delovanje
- Imamo tretman koji, bar u teoriji, ima ogroman potencijal da ubija kancerozne ćelije, bez toksičnog uticaja na osobu koja se tretmanu podvrgava. Istraživanjem je potvrđeno da atremizinin uspešno ubija kancerozne ćelije: u slučaju raka dojke, 28 odsto ćelija ubijeno je za 16 sati, uz dodatak gvožđa, 98 odsto malignih ćelija za isto vreme. U slučaju leukemije, za samo 8 sati uništeno je 100 odsto malignih ćelija.
Postoje tri derivata aktivnog sastojka artemizije anue: artesunat je rastvorljiv u vodi, on je najaktivniji i najmanje toksičan, ali se i najkraće zadržava u telu. Artemeter je ulje ili lipid koji je rastvorljiv i ima najduži poluživot u telu. On je takođe i najtoksičniji (ali to je povezano isključivo sa visokim dozama). Njegova velika prednost je u tome što može da prelazi krvno-moždanu barijeru da bi stigao do raka u centralnom nervnom sistemu. Artemizinin je aktivno matično jedinjenje. On ima srednji poluživot u organizmu, a takođe može da pređe krvno-moždanu barijeru.
Artemizinin u terapiji najbolje je uzeti na prazan stomak, sa nekim prirodnim mastima, kao što je riblje ulje, da bi se poboljšala apsorpcija. U samoj biljci derivati nisu toliko koncentrovani. Testiranjem same biljke zaključak je da je delotvornost samo 10-20 % u odnosu na čist artemizinin koji se uzima protiv ćelija raka.
D. Š.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem