KANTARION, KANADSKI LJUTIĆ I CRNJEVAC - OSNOVA ZA ZDRAV ŽIVOT

17.06.2014 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 7576 | Autor: | 0

Najbolji herbalisti sveta - Ričo Ček, američki herbalista i „šaptač biljkama“, svetski putnik, arheolog i etnobotaničar

Bilje sa horizonta je plantaža u Vilijamsu, u Južnom Oregonu, u Sjedinjenim Državama. Porodica Ček 1985. godine počela je na plantaži da gaji bašte sa različitim biljkama za medicinsku upotrebu. Pošto nisu mogli da nađu seme za sve biljke za koje su bili zainteresovani, i zato što su bili fascinirani semenom, počeli su da ga sakupljaju sami. Sada na njihovoj plantaži raste više od 1.000 vrsta medicinskih biljaka iz čitavog sveta, sa velikim kolekcijama bilja iz Severne Amerike i Južne Amerike, Evrope, Kine, sa Blisog istoka i iz istočne Afrike.
- Svaka sezona pomerila nas je bliže cilju: da u potpunosti razumemo životne cikluse biljaka, najprikladnija staništa, sve šta je potrebno za klijanje, kao i sve potencijalne koristi od različitih ponuda fascinantnog medicinskog bilja - kaže Ričo Ček (Richo Chech), američki i međunarodno priznati herbalista i „šaptač biljkama“, autor bestselera Uzgajivač lekotivih biljaka, i dodaje:
- Naše troje dece poraslo je i imaju svoju decu, a milošću Prirode, još uvek radimo zajedno na farmi, koristeći sve svoje talente.
Ričo, koga ponekad zovu i Taja, glavni je na farmi. On često putuje u svoju voljenu Afriku da bi pronašao seme retkih i neobičnih lekovitih biljaka i da bi ih odgajio u svojim staklenicima, na poljima i u baštama kod kuće. Kad dođe vreme, on nadgleda sakupljanje, čišćenje, merenje, markiranje, testiranje moći klijanja i pakovanje semena za prodaju. Uz pomoć lokalnih radnika, seme „napojeno domaćim đubrivom, čistim planinskim vazduhom i vodom, ali i ljubavlju“ stiže do potrošača koji onda mogu sami da gaje integralne biljke za ishranu i lečenje.
Majče je Ričova žena, i ona „ima toplo srce i oštar um“.
- Zamislite drvo koje raste samoniklo, nudeći hlad, drvnu građu, kiseonik, plodove svima koji dođu u dodir sa njim, pri tom ne tražeći ništa zauzvrat. Ono pruža darove vasioni, a u zamenu, od vasione dobija svoje mesto na Zemlji. Svi treba da budemo kao to drvo i da pružamo ne tražeći ništa, dobijajući svoje mesto u ,bašti, - kaže Ričo.
Na pitanje koja mu je omiljena biljka, Ričo Ček kratko i brzo odgovara: - Kantarion. On objašnjava da svakoga dana koristi nekoliko biljaka: obavezno kantarion, kanadski ljutić (Hydrastis canadensis) i crnjevac (Prunella vulgaris).
- Dokle god su vam disajni i urinarni sistem ,pokriveni,, vi ste namireni i zdravi - ističe.
Ričo je posebno vezan za crnjevac, jer je to prva biljka u čije se delovanje uverio (bio je svedok izlečenja od gangrene):
- Ta biljka nastavlja da me očarava dok izviruje iz trave sa svojim svetlim, ljubičastim, asimetričnim glavicama koje me podsećaju na lokne neke divne devojke. Volim je, a volim i njene sušene pupoljke u čistoj vreloj vodi, koji mi pomažu da se izborim sa zimskom prehladom i ujutru se probudim svež i zdrav.
U moć biljaka Ričo se uverio i kada je, vraćajući se sa posla kući, slučajno pikapom pregazio svom mačku Belu šapu i slomio mu karlicu. Ne znajući šta da radi, stavio mu je u hranu biljku gavez u obliku tinkture.
- Kada se dovukao do činije i sve pojeo, znao sam da će ponovo prohodati. Redovno sam mu dodavao gavez u toku dve nedelje i on se oporavio i živeo godinama - seća se Ričo.
Kaže da njegova porodica i on ne bi znali šta da rade kada ne bi imali dovoljno sunca, dovoljno vode i plodno tle da gaje hranu. Uveren je i da se danas, bez ikakvog uticaja sistema, policije ili novca, odigrava „revolucija herbalnog znanja“. Veliki broj novih travara, koji imaju mogućnost i znanje da iscele sebe, svoju porodicu i one koji im se obrate za pomoć, jednostavne preparate gaje u sopstvenim baštama. I koriste biljke na jedinstven, ali delotvoran način.
- Idite u bašte i stavite prste u zemlju oko biljke koja vam se sviđa. Rastresite tu zemlju i sklonite kamenje i korov. To će poboljšati unos hranljivih materija u biljku i razmenu kiseonika oko korena. Pevušite joj neku pesmicu ili govorite mantre i ne budite zabrinuti, odagnajte crne misli, dozvolite sebi samo da budete sa tom biljkom. Razmišljajte o energiji Zemlje, Sunca i kiše. Budite svesni koliko je ta biljka dobra i koliko će pomoći ljudima. Opustite se, zatvorite oči i slušajte šta vam govori. Tako ćete uspostaviti odnos sa biosferom koji nema veze sa novcem i ojačaćete magiju svog herbalizma - poručuje „šaptač biljkama“ novim herbalistima.
Ričo Ček svakog dana jede beli luk i kajenske ljute paprike, kao protivtežu siru, kojeg obožava.
- Jedan od mojih prvih herbalnih učitelja rekao mi je: ,Samo napred, uzimaj otrov (u ovom slučaju sir), ali ne zaboravi da uzmeš i protivotrov!, Ja se toga pridržavam - kaže Ričo, koji kada se ne bavi biljem, uživa da se igra sa unučićima.
Kuva se, kaže, i nova knjiga, koju priprema u saradnji sa najmlađom ćerkom Senom, pod naslovom Prirodne tehnike baštovanstva za gajenje lekovitog bilja i obrađivaće do detalja oko 600 vrsta biljaka.
- Nadam se da ću još dugo moći da radim ovo što najviše volim: da rastem i živim sa biljkama - otkriva Ričo.

D. Šubarević

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem