NEMA LEKOVITIJE OD MOJE ŽALFIJE SA KORNATA

14.11.2011 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 7623 | Autor: | 0

Iz srca Dalmacije - Lucija Skračić pravi hidrolat od žalfije koji je toliko kvalitetan da može i da se pije

Četiri su sata. Ujutro. Lucija Skračić se sa suprugom Zvonimirom i sinom Filipom, baš kao i svako jutro u poslednja četiri meseca, ukrcava u brodić, pa sa kornatskog ostrvceta Kravljačica, na kojem živi od aprila do oktobra, kreće u berbu žalfije. Ovu Lucija pronalazi na svim ostrvima Kornatskog arhipelaga, ali najčešće u berbu ide na svoja dva ostrva u privatnom vlasništvu, Smokvinjak i Zornik. Smokvinjak je, kako slikovito objašnjava Lucija, veličine da na njemu može živeti 15 ovaca, a Zornik bi bio idealan dom za dva jagnjeta. Ostrva su u porodičnom vlasništvu od kraja 19. veka. Do tog raja uopšte nije lako doći. Put od Murtera traje puna tri sata u većem brodu, a ako Lucija odluči da sama krene po namirnice, put s njenim brodićem traje i do pet sati. Na samom ostrvu struja se dobija od sunčeve energije, voda se vadi iz gušterne i prokuvava, nema signala za mobilni, ne hvata se nijedan televizijski ni radijski signal, sudovi se peru u moru, jede se ono što se ulovi u mrežu, a tuširanje slatkom vodom nije čest događaj.

Cela porodica uz more

U Kravljačici Lucija, poreklom s Murtera, živi od aprila do decembra. Sezona branja žalfije prestaje sredinom septembra, a tada počinje berba maslina. Kada se i berba maslina završi, Lucija se vraća gradskom životu u centru Zagreba gde ima stan. - Suprug je takođe poreklom Murteranin, ali je rođen u Zagrebu kao i naša deca Lovro (34), Leta (32) i Filip (24). Čim bi se završila škola, jurili bismo u Kravljačicu. Kada su deca završila škole, na kraju su se, između života u gradu, odlučili za život uz more - kaže Lucija. Najstariji sin Lovro brine za dostavu hrane i čistog rublja i svega onoga kako bi kornatskom delu Skračića bilo lakše da žive. Kći Leta takođe živi u Murteru s petogodišnjom kćerkom Lunom. Najmlađi sin Filip velika je podrška majci u poslu sa žalfijom - bere je, destiluje, pere kotlove, čita literaturu, dizajner je njihove web stranice... - I ko zna da li bih se ja odvažila na ovaj morski život da me nisu naterali problemi i životne okolnosti - priča nam tihim i smirenim glasom Lucija. Naime, Lucija je nakon dvadesetak godina radnog staža u jednoj firmi dobila otkaz, bila na birou i odlučila da iskoristi jedinu mogućnost što je imala - da se samozaposli. - Podsticaj sa biroa za samozapošljavanje, koji je bio u vrednosti mojih godišnjih doprinosa, uložila sam u firmu Kadulja - kaže Lucija.

Svaka kapljica puna bilja

Potrebno je oko 20 kilograma žalfije da bi se dobilo dva decilitra eteričnog ulja i oko četiri litre hidrolata. A sam proces traje više od tri sata. Lucijina firma Kadulja Kornati prva je i za sada jedina u Hrvatskoj koja od žalfije proizvodi, uz eterična ulja, i čaj i hidrolat. To je kondenzovana voda koja u svakoj kapljici sadrži biljne komponente i molekule eteričnog ulja, a izdvaja se specifičnim ukusom, mirisom, hemijskim sastavom i jakim terapeutskim svojstvima. Hidrolat lekovite žalfije nastaje tokom destilacije žalfije, koja je tek ubrana i koja je prošla dve faze usitnjavanja, nakon čega se sterilizuje filtracijom kroz filter s porama veličine 200 nm. Iako se hidrolati pretežno u svetu koriste u kozmetičke svrhe, Lucijin hidrolat od žalfije toliko je vrhunskog kvaliteta da može i da se pije. Ovaj žalfijin hidrolat nastaje u savršenim ekološkim uslovima jer se, uz žalfiju, koristi i kišnica, a kotao za destilaciju loži se drvima koje je more izbacilo.

- Prirodno je uvek bolje od gajenog. Sva žalfija koju beremo samoniklog je rasta s našeg imanja na Kornatima, udaljenog više od sedam nautičkih milja od obale. Znači, dolazi iz čiste i netaknute prirode izvornog staništa žalfije, Dalmacije, koja se smatra pradomovinom ove lekovite biljke - priča Lucija. Ali, zašto baš žalfija? - Ime Salvia (žalfija, kadulja) dolazi od latinske reči salvus što znači zdrav. Iako su brojna lekovita svojstva žalfije već vekovima poznata širom sveta, zapadna medicina tek je nedavno počela da je primenjuje. Ali, žalfija je pre svega “ženska” biljka. Njeno ulje deluje slično kao estrogen, pa se žalfija najčešće koristi kod neplodnosti.

Specijalno za Magično bilje Anita Vučinić Naprta (Jutarnji list)

Foto: Berislava Picek/ Cropix

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem