MED + SEME KOPRIVE PROTIV ŠEST TEGOBA

by | 11.12.2021

 Kašalj, slab imunitet, anemiju ili perut možete da rešite uz blagotvorne eliksire

 

Seme koprive može se koristiti u borbi protiv alergija (na polen, korov, travu), ima diuretski efekat – reguliše bubrežnu funkciju i pomaže redovno mokrenje. Takođe, dobar je i borac protiv razvoja mokraćnih infekcija. Održava zdravlje štitaste žlezde, deluje kao odličan antioksidans, telo oslobađa od toksina, dobar je borac protiv nakupljanja masnih naslaga u krvi – uspešno reguliše nivo holesterola i triglicerida. U pedijatriji, seme koprive je našlo primenu kod dece koja imaju probleme sa noćnim mokrenjem. U stomatologiji, ispiranjem čaja od semena koprive postiže se odličan rezultat u jačanju gleđi zuba. Blagotvorno utiče na očuvanje zdravlja kostiju, čuva zdravlje jetre, pomaže kod bolesnika sa astmom i respiratornim problemima, ublažava simptom kašlja kod raznih infekcija.

Protiv anemije

1. U veću teglu sipajte pola kilograma meda i u njega dodajte sto grama semena koprive koje možete potražiti u prodavnicama zdrave hrane. Dobro izmešajte i ostavite na tamnom mestu. Uzimajte jednu do dve kašike dnevno.

2. Za pripremu sledećeg preparata za anemiju potrebno vam je: pola kilograma livadskog meda, četiri limuna srednje veličine, sto grama semenki koprive, trista grama oraha. Prvo sameljite seme koprive i orahe. U usitnjeno seme i orah dodajte isceđen sok od limuna i Trista grama meda. Smesu mešati dok se ne zgusne. Potom je odložite u frižider i uzimajte po jednu veliku kašiku ujutru nakon buđenja. Ukoliko želite da ovaj preparat koristite u lečenju anemije, onda u ovu smesu možete dodati i naseckanu stabljiku koprive (prethodno skuvanu), kao i lišće. Lišće i stablo koprive obiluje vitaminima, naročito vitaminom C.

3. Za pripremu ovog preparata, biće vam potrebno: oko osam stotina grama livadskog meda, po sto grama seckanog badema, oraha i lanenog semena, sedamdeset grama semena koprive. Nakon što orahe i bademe sameljete, pomešajte ih sa sitno seckanim semenom lana i medom. Kada sve dobro izmešate, ostavite u frižider i uzimajte ujutru, na prazan želudac. Konzumiranje ovog preparata i više puta dnevno nije na odmet, samo u manjoj količini (oko pola kašičice za kafu je dovoljno).

Čorba protiv anemije

 Za krem-supu od koprive potrebno vam je: lišće i seme mlade koprive, dva do tri veća krompira, dva čenja belog luka, malo putera, dva decilitra pavlake za kuvanje, so i biber. Koprivu operite, a krompir isecite na kocke. Prebacite koprivu i krompir u posoljenu hladnu vodu zajedno sa dva do tri iseckana čenja belog luka. Kada krompir omekša, to je znak da je čorba skuvana. U skuvanu krem-supu dodajte biber, puter i pavlaku za kuvanje i sve mešajte dok se ne zgusne. Po želji posolite i servirajte.

U trudnoći

Trudnice mogu konzumirati seme koprive u vidu čaja, a mogu i u vidu mešavine sa medom, čime će poboljšati imunosistem. Ipak, pre same upotrebe semena koprive u trudnoći, treba se posavetovati sa lekarom, jer je trudnoća posebno stanje u kome i namirnice koje su inače zdrave mogu imati neželjen efekat.

Sirup protiv kašlja

Seme koprive ima odličan efekat protiv upornog i suvog kašlja. Za pripremu sirupa, biće vam potrebno: trideset grama semena koprive, dve glavice crnog luka, oko šest stotina grama livadskog meda, četiri veća oraha. Iseckajte luk zajedno sa ljuskom, zgnječite orahe i seme koprive. Ovako usitnjene, ubacite u litar vode i kuvajte do ključanja. Sačekajte da višak vode ispari, i kada mešanjem kašikom vidite da je smesa gusta, prespite je u teglu zajedno sa medom i ostavite da se ohladi oko pola sata a zatim stavite u frižider. Ukoliko patite od jakog i suvog kašlja, ovaj preparat unosite više puta na dan.

Protiv peruti

Šampon od koprive i ruzmarina napravićete tako što seme i lišće koprive i listove ruzmarina ubacite u teglu zajedno sa jabukovim sirćetom. Teglu treba dobro vakumirati i ostaviti nekoliko nedelja da bi se šampon homogenizovao. Nakon toga, procedite ga i sipajte u staklenu flašu. Tako dobijenim šamponom, kosa se pere jednom do dva puta nedeljno. Osim borbe protiv peruti, kopriva ima odličan efekat protiv opadanja kose, pomaže regeneraciji kose, a redovnom upotrebom šampona kosa počinje da buja. Muškarci koji počinju da sede, mogu preventivno koristiti ovaj šampon u redovnom pranju kose.

Za jačanje organizma

Od semena i lišća koprive možete napraviti i sirup, za čiju vam pripremu treba: kilogram lišća koprive, oko dvadeset grama semena koprive, dve velike zelene jabuke, pola kilograma šećera, dve kesice želatina i litar vode. Koprivu prokuvajte zajedno sa jabukama iseckanim na kolutove. Skinite sa vatre čim jabuke omekšaju. Ovu smesu propasirajte i u veliki lonac stavite zajedno sa vodom, sokom od limuna, koricom limuna i želatinom. Nakon što se smesa zgusne, prelijte u tegle i ostavite na tamnom i hladnom mestu.

Čaj od semena koprive

Za pripremu ovog čaja potrebna vam je supena kašika semena koprive i dva decilitra proključale vode. Nakon što seme koprive prelijete ključalom vodom, ostavite čaj da odstoji pola sata, a potom ga procedite. Čaj od semena koprive je vrhunski diuretik i bubrezima prija. Čaj se pije tri puta dnevno kod anemije, problema sa probavom i mokrenjem. Čaj nema neželjenih efekata, iako ga treba uzimati umereno.