PČELARSKA PRIČA PORODICE POPOVIĆ:KO JUTRO POČINJE UZ PROPOLIS, NEĆE SE PREHLADITI

24.04.2021 | LEKOVITI MED | Pregleda: 782 | Autor: | 0

"Batali taj posao", savetovao je doktor otečenom Dušanu Popoviću kada je već ko zna koji put potražio pomoć nakon ujeda pčela

"Batali taj posao", savetovao je doktor otečenom Dušanu Popoviću kada je već ko zna koji put potražio pomoć nakon ujeda pčela. Srešćom, upornost je pobedila, otoci prestali da se javljaju nakon ujeda, a pčelarstvo postalo neizostavan deo života porodice
Popović iz Sombora

Začetnik i glavni i odgovorni ,urednik, naše medene oaze bio je i ostao moj otac, Dušan Popović. Počeo je da se bavi pčelama 1989. Uspeo da privoli našu majku da mu se pridruži i podelio je svoju veliku ljubav prema pčelarstvu sa njom. Dok smo brat i ja odrastali, naša kuća je uvek bila carstvo meda. Moram da priznam da smo kao klinci nevoljno išli pre svitanja da pomažemo roditeljima tokom vrcanja. Nikada neću zaboraviti kako smo na smenu spavali dok čekamo da pristigne nova tura ramova sa kojih treba da skinemo voštane poklopčiće. Sigurna sam da ni brat ne može tačno da se seti kada je to prestalo da bude obaveza i postalo ljubav, ali i dobar povod da se porodica okupi - za Magično bilje kazuje porodičnu priču Jelena Mamula, jedan od članova porodice okupljene oko “Medne oaze Ravangrad”.

Pčelarstvo nije jedina delatnost u ove porodice. Dušan je do skoro imao redovan posao „od 9 do 5”, ali ga, kako naglašava Jelena, niko nikada nije čuo da se žali da mu je teško da se posle redovnog posla brine i o pčelama. Osim pčelarenja, članovi porodice imaju i druga, nepčelarska, zaduženja. Dušanova supruga vodi servis za pranje tepiha, Jelenin brat je pre nekoliko godina, a nakon završenog Tehnološkog fakulteta, pokrenuo kraft-pivaru u Somboru, dok Jelena radi u Novom Sadu kao ekolog.

- Najnoviji članovi naše medene oaze su moj suprug i bratova buduća supruga, a imamo i divne komšije koji učestvuju u vrcanju i ostalim poslovima. U trenutku kada smo se i mi ,mlađi, malo više agažovali, rešili smo da postanemo ,Medna oaza,, jer taj naziv najbolje opisuje mesto gde se naše pčelice nalaze. Najveći deo godine smeštene su nadomak Apatina, blizu specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Ovo mesto je otac odabrao zbog velike pokrivenosti bagremom i zato što u blizini nema useva koji se tretiraju pesticidima - objašnjava Jelena, dodajući da se trenutno staraju o sto četrdeset košnica.

- Nije bilo lako. Prvih nekoliko godina sam učio i radio sâm, i svake zime sam bio u velikim gubicima. Tih godina med nismo ni probali, sve sam ostavljao pčelama kako bi se prehranile preko zime. Onda sam upoznao starog pčelara Simu Kosanovića koji mi je otkrio svoje tajne uspešog pčelarenja. Poslednjih skoro trideset godina razmenjivali smo savete i mogu da kazem da bih bez njega sigurno proveo još mnoge godine učeći na svojim greškama - priča o pčelarskim počecima Dušan Popović i dodaje:
- Bilo je, pa recimo, zanimljivo u početku. Ubode pčela bilo je nemoguće izbeći i ja sam svaki put toliko oticao da sam više puta završio u hitnoj pomoći. Nakon pet-šest puta doktor mi je rekao: ,Batali ti taj posao, nije to za tebe., Bio sam uporan i nisam odustao, a nakon nekog vremena i mnogobrojnih uboda prestao sam da otičem. Moja supruga se jako plašila pčela, ali smo i taj strah uspešno izlečili.

Pčele Popovići sele u okolinu Sombora, tako da trenutno u ponudi imaju bagrem, cvetni med i propolis. Pergu sakupljaju samo za sopstvene potrebe jer je to, kažu, mukotrpan posao. U planu za ovu godinu je selidba košnica na nekoliko nedelja na Frušku Goru, kada lipa bude u cvatu.
Popovići godinama unazad redovno uzimaju propolis i tvrde da su ih prehlade vremenom sve više zaobilazile i da sada ne pamte kada je nekog poslednja „zakačila”. Zato preporučuju svakome da propolis uzima ujutro, na prazan stomak. Osim što čuva imunitet, on je prirodno antibakterijsko sredstvo kojim se mogu tretirati površinske rane, jer je antiseptik i pomaže njihovo zarastanje. Odlično je rešenje i za afte kod dece, provereno će ubrzati rešavanje ovog problema.

A da su se promene u navikama potrošača dogodile, svedoči Jelena:
- Navike u potrošnji meda su slične kao i ranijih godina, ali zbog korone propolis se malo više traži. Mnogo puta nam se desilo i da nam stalni kupci traže med kao poklon za dragu osobu. Lepo upakovana tegla meda obradovaće svakog i zdravija je umesto, na primer, kafe ili bombonjere. Deci za poklon idelno rešenje je čoko-med. Njega nekoliko godina unazad jedemo umesto Nutele - sto grama kristalisanog meda u blenderu pomeša se sa pet do deset grama organskog kakaoa i dvadeset do trideset pečenog mlevenog lešnika.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem