KORONA NEĆE NA PČELARE

22.12.2020 | LEKOVITI MED | Pregleda: 576 | Autor: | 0

Milorad Ašćerić, pčelar iz Nove Pazove, objašnjava kako med može da pomogne u aktuelnoj epidemiji

Moglo bi se reći da Milorad Ašćerić (65) ima dvostruk staž, jedan ostvaren u Železnicama Srbije, u kojima je proveo radni vek i dočekao penziju, a drugi koji još traje, odvija se u pčelinjaku več trideset i šest godina. U početku pčele su bile dodatak redovnom poslu, ali od odlaska u penziju 2014, posvećen je isključivo pčelama.

Rođen u Republici Srpskoj, a od 1968. stanovnik Nove Pazove u kojoj je i danas baza njegovog pčelarenja, iz koje je, sada već davne 1986, počeo da pčelari sa desetak košnica nasleđenih od oca.

- Dok sam bio zaposlen, imao oko trideset pčelinjih društava, a po odlasku u penziju taj broj se kreće između pedeset i šezdeset društva i registrovao sam poljoprivredno gazdinstvo. Prihod od pčelarstva, uglavnom od meda i prodaje rojeva, dopunjavao je kućni budžet dok sam radio, a od kad sam u penziji, ovaj prihod je izjednačen sa iznosom penzije koju primam - objašnjava Milorad Ašćević.

Pčele su tokom zime najčešće u Novoj Pazovi, a u proleće, nakon paše uljane repice, "u komšiluku". Slede seobe: Ripanj, Ralja, Mala Ivanča, Popvić, Parcane, Lisović (Avalsko područje), Jalovik, Skupljen (Vladimirci), Topčider, Rakovica, Fruška gora...

- Nikad unapred ne mogu da planiram mesto za bagremovu pašu, jer u poslednjih dvadeset godina kasni prolećni mrazevi oštete bagrem u samom začetku njegove vegetacije - kaže Milorad, dodajući da zbog toga prvo obiđe dosta lokacija da bi izabrao mesta gde bagrem nije oštećen i gde neće biti preopterećena paša. Sledi lipa na Fruškoj gori, a krug se zatvara suncokretom u ataru Stare Pazove.
Ovaj vredni pčelar proizvodi propolis, vosak, rojeve, a što se meda tiče, u ponudi ima med od uljane repice, suncokretov i bagremov, ali i mešavinu ovih vrsta.

- Na našem tržištu čist suncokretov med je jeftin i malo tražen, pa zbog toga vrcam ga iz košnica koje ne selim, stacionirane su u bašti. Uvek u blizini ima njiva sa suncokretom, tako da ovaj med odvajam za kupce koji ga traže. To je manja količina, jer u stacionaru je oko deset košnica. Propolis skupljam od proleća pa do sredine jeseni. Moguće je, s obzirom da za suzbijanje varoe primenjujem biološku metodu (isecanje građevnjaka - trutovsko leglo), a tretmane obavljam ekološkim sredstvima.

Uglavnom prodajem propolis kapi i moja računica je da kad god odem na pčelinjak, prikupim količinu propolisa koja će mi pokriti troškove goriva za odlazak i povratak - objašnjava Milorad, dodajući da nije isplativo prodavati višak voska, jer je ovaj pčelinji proizvod kod nas potpuno obezvređen, a kupcima je važnija cena nego kvalitet. Ekonomsku računicu upotpunjuje prodajom rojeva - time pokriva troškove seobe, nabavku pribora i zamenu starih košnica.

Na pitanje kako je epidemija kovida 19 uticala na njegov rad, Milorad odgovara:
- Korona mi je nanela veliku štetu, jer sam u vreme zabrane kretanja bio u kategoriji 65+, a pčelinjak je trideset kilometara od kuće. Od sredine marta do Đurđevdana nisam mogao ništa da radim u pčelinjaku. A upravo to je period kada je pčelar najpotrebniji. Zato su neka društva stradala, nije se mogla uraditi seoba na uljanu repicu, kao ni na prvi bagrem koji je ove godine nešto ipak dao, a kasniji (drugi i treći) nisu ništa dali zbog lošeg vremena.

Ipak, napominje, da je u prvom talasu epidemije zaista bila velika potražnja za medom i kapima propolisa, ali sada te tražnje nema. Uglavnom, napominje, sve se vratilo na standardnu prodaju i javljaju se stari kupci.

- Osim svima poznatih dobrih strana meda i propolisa zanimljiva je i moguća veza pčelinjeg otrova i stvaranja imuniteta na kovid. U stručnoj literaturi navodi se da pčelari manje obolevaju od kovida 19, a i kada se razbole, bolest se razvija u blažem obliku. Neki podaci iz Vuhana pokazuju da tamošnji pčelari nisu oboleli, a nisu obolela ni dva apiterapeuta koji su sebe podvrgavali preventivnim ubodima pčela, a potom su veštački bili inficirani virusom kovida. Meni je poznat samo jedan slučaj kolege pčelara koj je oboleo krajem marta. Teško je oboleo, ali čim je osetio poboljšanje, na svoju odgovornost napusto je bolnicu i vratio se pčelama. Međutim, ni on sam nije siguran da li je to bila korona.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem