PČELARSKA PRIČA: MEDOM SAM IZLEČIO TEŠKU UPALU PANKREASA

15.11.2019 | LEKOVITI MED | Pregleda: 848 | Autor: | 0

Zijad Perla, pčelar iz Osanice kod Goražda, uz pčelinje proizvode pobedio bolestZijad Perla, pčelar iz Osanice kod Goražda medom izlečio tešku upalu pankreasa.
- Iz poštovanja prema pčelama i zahvalnosti za moje zdravlje, ustanem na noge kada hoću da spomenem moje krilate mezimice! - kaže Zijad Perla (48) i ističe kako je pčelarstvo vekovna tradicija njegove porodice u kojoj su dede Murat i Mujo koristili starinske trnke ispletene leskovim prućem i oblepljene glinom.
Na petnaestom kilometru od Goražda, uzvodno Drinom, zaselo je selo Osanica u kome pčelari naš sagovornik. Zijo, kako ga iz milja zovu prijatelji, voli to da kaže ovako:
- Rodio sam se koji kilometer dalje od Osanice, u Zubovićima, ali tamo gde su moje pčele, tamo je moje srce.
Ko poznaje ovaj lep kraj, odmah su mu pred očima prirodne lepote kakve nudi samo ekološki čista priroda. Sa obe obale rečice Osanice, po kojoj je selo dobilo ime, prostiru se cvetne livade u zagrljaju crnogorice koja miriše na borovu smolu i čist vazduh. Mesto - dušu dalo za pčelarenje!
Zijad Perla, pčelar iz Osanice kod Goražda


- Ovde nećete naći ništa što zagađuje vazduh, nema većih zgrada, a na sitnim zemljišnim parcelama niko ne koristi pesticide pa se slobodno može reći kako su ovde pčele slobodne kao ptice, bez ikakvih opasnosti po njihovo zdravlje - priča ovaj goraždanski pčelar, ponosan na svoje malo pčelinje cartsvo.
- Imam pedesetak LR košnica, a ako bog da, čim odem u penziju, broj pčelinjih društava će biti daleko veći. U toku sezone sa pčelama ,šetam, po ovim krajevima, koji se prostiru unedogled. Kada je sezona bagrema, moje košnice selim podno Preljuće, a borovi med sakupljaju podno Gostičaja - priča Zijad i s ponosom ističe kako nije imao problema sa zdravljem pčela.
- Prošle zime sam u svakoj košnici ostavio do 20 kilograma meda i redovno sam ih prihranjivao sa šećernim i polenovim pogačama koje lično pravim. Što je najvažnije, nisam zabeležio nijedan slučaj oboljenja pčela od raznih bolesti i nametnika, osim varoe koju otklanjam na propisan način, prirodnim preparatima - ističe ovaj pčeloljubac, koji voli za sebe da kaže kako nije medar već pčelar i to pokazuje primerom:
- U mojim košnicama imaju samo dve vrste meda: borov, bagremov ili, bolje je reći, livadski i šumski med. Još nisam stasao za ozbiljnija sajamska takmičenja, za sada za tržište proizvodim samo med i polen, a matična mleč je porodična poslastica - ističe Perla i nastavlja:
- Pčelar sam iz ljubavi i poštovanja prema pčelama. Lično, zahvaljujući pčelarenju i medu, izlečio sam tešku upalu pankreasa i preporodio se.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem