MOLITVA I OSVEŠTAN PČELINJAK POMAŽU DA MED BUDE POSEBAN

02.06.2019 | LEKOVITI MED | Pregleda: 1065 | Autor: | 0

Ruski pravoslavni manastir Svetog Nikole u Fort Majersu na Floridi nastavlja tradiciju svih ruskih manastira i trenutno pčelari sa više od 30 košnica


Bez obzira što je prostorno daleko od svoje postojbine, ruski pravoslavni manastir Svetog Nikole u Fort Majersu na Floridi nastavlja tradiciju svih ruskih manastira i trenutno pčelari sa više od 30 košnica. Najbolji profesionalci u državi Florida pomogli su stvaranje monaškog pčelinjaka koji proizvodi veoma kvalitetan med.

Kao što običaji nalažu, početkom svake sezone iguman manastira arhimandrit Aleksandar osveštava pčelinjak i čita molitvu.
Manastirske pčele proizvode različite sorte meda u zavisnosti šta kada cveta u ovoj dalekoj američkoj državi. S obzirom da je Florida poznata po cvetovima pomorandže, ali i divljeg cveća, testeraste palme i čuvenog tupela ukus i boja meda zavise od izvora nektara pčela. Svetlije boje meda su blažeg ukusa, dok tamnije imaju jači ukus.
Med od cveta pomorandže je med natopljen suncem i poznat je po svom laganom, voćnom, cvetnom i izraženom ukusu citrusa.

Tupelo med je specijalitet sa Floride. "Gumeno drvo" kako se još naziva Tupelo raste duž slivova reka u proseku tri nedelje godišnje. Njegova svetlo zlatna boja sa slatkim, ali prepoznatljivim ukusom često je izbor dijabetičara, zbog niskog glikemijskog indeksa. Gotovo ne kristališe.
Med od divljeg cveća pčele sakupljaju u celoj državi. Dokazano je da ima lekovita svojstva i da suzbije alergije, posebno uznemirujuću polensku groznicu. To je višefloralni med, jer dolazi od raznovrsnog cveća, a boja se može kretati od zlatnog do tamnog ćilibara.

Med od testeraste palme je najstariji poznati med na Floridi i koristili su ga i Indijanci. Biljka testerast apalma raste širom Floride i odlikuje se belim cvetom i smeđim bobicama. Ovaj med često ima slatki, voćni ukus karamele sa bogatim i robusnim ukusom. Takođe, smatra se da je koristan u rešavanju problema sa prostatom kod muškaraca.
Monasi se pčelarstvom bave iz duše, brinu se o svakom pčelinjem društvu, zato, kažu, i napreduju.
Njihova prevashodna želja je oplemenjivanje pčelarstva, tako da posebnu pažnju i trud ne posvećuju samo pčelama nego i ljudima koji su zaduženi da o njima brinu.
- Naš med je prirodan, čist i bez aditiva. Činjenica da je on u celosti proizveden u okviru manastirske ekonomije ima poseban značaj. Naime, slobodnim biranjem da se postane monah dobija se poslušanje koje monah sa blagoslovom igumana obavlja, tako da monasi, i u pravoslavnom i u katoličkom hrišćanskom svetu, rasterećeni materijalnih briga, proizvode najkvalitetnije proizvode. Takav odnos prema stvaralaštu, u nekom smislu, mogao bi se nazvati posebnim, naročito u kontekstu današnjeg sveta koji se isključivo, rukovodi profitom, ističu u manastiru.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem