EKSTRAKTI KURKUME, SLAČICE I DIVLJE VRSTE KRSTAŠICA SUZBIJAJU RAZMNOŽAVANJE KORONAVIRUSA

15.10.2021 | KORONAVIRUS | Pregleda: 375 | Autor: | 0

Španski naučnici su otkrili da neki prirodna jedinjenja mogu da smanje deljenje virusa SARS-CoV-2

Tim naučnika sa Politehničkog univerziteta u Valenciji upravo je objavio studiju u kojoj se analizira potencijal biljnih ekstrakata i/ili prirodnih jedinjenja koja bi mogla da budu barijera proteazne aktivnosti, odnosno umnožavanja korona virusa SARS-CoV-2.
Prema rečima Karle Giharo, istraživaču sa UPV, SARS-CoV-2 u svom genetskom materijalu kodira enzim proteazu poznatu kao 3CLPro, koja je ključna za stvaranje novih virusnih jedinica.
– S obzirom na njen značaj, ova proteaza je u nekoliko studija izabrana kao cilj za traženje potencijalnih inhibitora, bilo prirodnih ili sintetičkih, koji mogu smanjiti njegovu aktivnost, a time i reproduktivni kapacitet virusa – kaže Giharo.
Tako je u svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Fuds, naučni tim sa Politehničkog univerziteta u Valenciji identifikovao 17 biljnih proizvoda koji se koriste u trenutnoj i tradicionalnoj kuhinji kao „obećavajuće inhibitore 3CLPro aktivnosti SARS-CoV-2". Njihovi rezultati su zasnovani na prethodnim istraživanjima, koja su objavile druge istraživačke grupe, kao i na studijama kompjuterskog modeliranja u kojima su testirali potencijalni kapacitet različitih molekula da spreče proteazu.
– Pomoću ovih informacija odabrali smo biljnu hranu bogatu onim molekulima za koje je ranije identifikovano da imaju značajno inhibitorno delovanje, i procenili ekstrakte koje smo od njih dobili – dodala je Karla Giharo. Rezultat je pokazao da su ekstrakti izvedeni iz kurkume, slačice (od koje se pravi senf) i divljih vrsta krstašica proizveli najveću barijeru proteaze u ispitivanoj koncentraciji. Među njima, ekstrakt dobijen od kurkume pokazao je najpozitivnije rezultate.
– Procenili smo ekstrakt dobijen iz rizoma kurkume i dobili prvi pozitivan "in vitro" rezultat. Takođe smo dobili pozitivan odgovor kada smo testirali prečišćeni komercijalni proizvod na bazi kurkuminoida – objašnjava Giharo, po kojoj ova studija otvara put za buduća istraživanja kako bi se utvrdilo koje je jedinjenje ili kombinacija jedinjenja prisutnih u ovim ekstraktima odgovorna za sprečavanje razmnožavanja virusa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Stand Magicnog bilja u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  svim danima 10h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem