POSLE KORONE: KAKO VRATITI ČULO MIRISA

12.06.2021 | KORONAVIRUS | Pregleda: 4032 | Autor: | 0

Ideja inhalacije eteričnih ulja da bi se povratilo čulo mirisa započela je s nemačkim psihologom Tomasom Humelom, koji je 2009. godine razvio tehniku po kojoj paci­jen­ti udišu četiri eterična ulja: ru­že, limuna, klinčića i euka­lip­tusa


Kako se pandemija ko­vida 19 širila sve­tom, anosmija i dis­ge­u­zija brzo su prepoznate kao dva ključna simptoma. Ano­smija, ili gubitak mirisa, uz gubitak ukusa, prepoznat je kao službeni simptom ko­vida 19 u aprilu 2020. Čini se da se gubitak čula mirisa i ukusa zadržava kod približno deset odsto obolelih paci­je­nata i nakon šest meseci. Zato postoji hitna potreba za pronalaskom efikasnih lekova.
„Znamo da se ACE receptor, na koji se SARS-CoV-2 veže i koristi za ula­zak u telo, nalazi u vi­so­koj koncentraciji u čulu uku­sa”, kaže vanredni profesor otorinolarin­go­lo­gije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford. „Upala i uništavanje ćelija u tom sistemu uzrok su gubitka mirisa.” Anosmija može biti trajna za manji broj ljudi. Razlog nije ja­san, ali ono što se zna jeste da što duže traje anosmija, to se pacijent teže oporavlja.
Anosmija takođe može indirektno da utiče na čulo ukusa. Čula ukusa i mirisa su odvojena, ali povezana.
Jedini ukusi koje prepo­zna­ju ćelije receptora i ne­ra­va sa našeg jezika su osno­v­ni ukusi: slatkog, slanog, gorkog i kiselog. Sve ostalo, što se tiče ukusa hrane i pića - sposobnost razlikovanja lubenice od jagode ili piletine od ribe - zavisi od naše sposobnosti mirisa.
Ideja inhalacije eteričnih ulja radi povratka čula mirisa započela je s nemačkim psihologom Tomasom Humelom, koji je 2009. godine razvio tehniku po kojoj paci­jen­ti udišu četiri eterična ulja: ru­že, limuna, klinčića i euka­lip­tusa, odabrana da predstavljaju četiri kategorije mirisa (cvetni, voćni, začinski i smolasti), po deset sekundi dva puta dnevno tokom dvanaest nedelja, kako bi pomogli da se obnovi miris.
Trening eteričnim uljima stimuliše urođenu sposobnost regeneracije našeg čula mirisa.
Profesor Tomas Humel, sa Univerziteta u Drezdenu, postavio je sebi pitanje - da li je moguće pomoći anosmičarima - koji imaju oslabljeno čulo mirisa ili potpun gubitak čula mirisa - da ga postupno povrate? To je bila premisa profesora Humela kada je 2009. vodio studiju na Univerzitetu u Drezdenu. Profesor Humel sada je vodeći naučnik u istraživa­nji­ma mirisa i ukusa.
U istraživanju koje je spro­veo učestvovale su dve grupe pa­cijenata sa anosmijom, koji su izgubili čulo mirisa bilo zbog trau­me glave, ozbiljne infekcije gor­njih disajnih puteva ili iz ne­poznatih razloga.
Jedna grupa inhalirala je četiri eterična ulja svako jutro i veče, po deset sekundi tokom dvanaest nedelja, dok druga grupa nije učestvovala u inhalacijskom treningu. Obe grupe su testirane na početku, a zatim posle dvanaest nedelja.
Ono što je profesor Humel otkrio jeste da su se kod nekoliko pacijenata koji su prošli trening (30% ispitane grupe) poboljšale funkcije, u poređenju sa grupom koja nije učestvovala u takvom treningu.
Oboleli od anosmije, koji su pojedinačno isprobali tehniku eteričnim uljima, izvestili su da su počeli da otkrivaju i druge mirise u okolini a ne samo ulja koja se koriste na treningu. A neki oboleli, koji su smatrali da im je čulo mirisa potpuno nestalo, mogli su da osete mirise eteričnih ulja.
Gotovo 90% bolesnika od kovida 19 sa anosmijom oporavilo se u roku od mesec dana. Prema studiji iz Italije, 49% pacijenata je u pot­pu­nosti povratilo miris ili ukus, a 40% je izvestilo o pobolj­ša­njima. Samo je 10% imalo gubitak mirisa koji je trajao mesecima.

Kako isprobati terapiju kod kuće
Terapija ili trening mirisima predstavlja oblik svojevrsne fizio­terapije za nos - na taj način možete podstaći i ojačati nerve koji su odgovorni za miris.
Pacijentima koji pate ili se oporavljaju od anosmije save­tuje se da praktikuju terapiju mirisima dva puta dnevno, najmanje tri ili četiri meseca.
Šta je potrebno?
Eterična ulja - ruža, limun, kinčić i eukaliptus
Započnite s jednim uljem - nije važno kojim - i stavite nekoliko kapi na blazinicu.
Ostavite miris da se razvija nekoliko minuta a zatim približite blazinicu na nekoliko cen­timetara od nosa i prirodno dišite kroz nos. Nemojte se pre­više truditi i preduboko disati.
Odmaknite blazinicu, a onda je ponovno približite nosu i ponovno udahnite. Učinite to nekoliko puta (po deset sekundi) sa istim uljem.
Napravite pauzu od pet minuta pre nego što ponovite pos­tupak sa sledećim eteričnim uljem.
Preporuka je da se vežba dva puta dnevno, ujutru i uveče.
Nemojte se obeshrabriti ako u početku ne osećate ništa. Ljudi oboleli od anosmije, koji su isprobali ovu tehniku, poru­čuju da može proći najmanje nedelju dana pre nego što dobijete nagoveštaj bilo kakvog mirisa. Za najbolje rezultate, istraživači preporučuju do šest meseci praktikovanja treninga mirisima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem