HRANA KAO "ŽIV ŠTIT" OD VIRUSA KORONE

22.01.2021 | KORONAVIRUS | Pregleda: 644 | Autor: | 0

Francuski naučnici su došli do zaključka da je u mnogim zemljama smrtnost od kovida 19 niža zbog specifičnosti njihovih nacionalnih kuhinja

Francuski naučnici su došli do zaključka da je u mnogim zemljama smrtnost od kovida 19 niža zbog specifičnosti njihovih nacionalnih kuhinja. Istraživanja su pokazala da određena hrana, ako se redovno konzumira, može smanjiti verovatnoću da virus prodre u organizam, kao i njegovo destruktivno dejstvo.
Neki prehrambeni proizvodi, naime, prirodno štite od virusa.

Na primer, u Iranu je stopa smrtnosti visoka, dok je u susednoj Turskoj i Turkmenistanu znatno niža. U Nemačkoj, broj obolelih i smrtnost niži su nego kod najbližih suseda, a Južna Koreja je lider po ovim pokazateljima u svom regionu.

Jogurt i kefir
Dvadeset i pet naučnika, na čelu sa profesorom pulmologije sa Univerziteta Monpelje doktorom Žanom Buskeom (bivši predsedavajući Svetske alijanse za borbu protiv hroničnih respiratornih bolesti SZO), obavezali su se da identifikuju šta je zajedničko za zemlje sa najmanjim brojem obolelih. Uzimajući zemlje sa najnižim stopama smrtnosti, u poređenju sa njihovim susedima (Turska, Grčka, Bugarska, Nemačka i Južna Koreja), istraživači su pronašli elemente ishrane u tim zemljama kao zajedničku crtu.
Stanovnici Turske, Grčke i Bugarske redovno piju jogurt i kefir, koji predstavljaju "živ štit" protiv virusa. Naravno, u određenoj meri fermentisani mlečni proizvodi uključeni su u ishranu svih naroda, ali u ovim zemljama oni se konzumiraju redovno, ili samostalno ili u sklopu drugih jela.

I kiseli kupus štiti
U jelovniku Nemačke i Južne Koreje pojavila se neočekivano zajednička stavka. Stanovnici ovih zemalja ređe umiru od kovida 19 nego njihovi susedi. Ispostavilo se da stanovnici obe države u redovnu ishranu uključuju hranu koja sadrži kiseli kupus, koji poput kiselog mleka stvara zaštitnu barijeru od prodiranja virusa u organizam.
- Otkrili smo da fermentisani mlečni napici i kiseli kupus mogu smanjiti aktivnost enzima ACE2, koji virus korona koristi da prodre u ćelije - izjavio je Buske i dodao: - I sam sam promenio način ishrane. Sada jedem kupus tri puta nedeljno i pijem kefir za doručak.

Nutricionistkinja Roza Mutalimova objašnjava zašto su baš kefir i kiseli kupus tako korisni.
- Za ove proizvode istovetno je da su pripremljeni fermentacijom, to jest, vrenjem i kiseljenjem. Ovo je jedan od najstarijih načina čuvanja hrane, iz vremena kad frižideri nisu postojali. U Evropi su fermentacijom spremali kupus kao zalihu, drugim rečima: kiselili su ga. U Koreji su od davnina fermentisali "kimči", kiselo povrće sa začinima u kome dominira kupus.

Fermentisanih proizvoda ima puno, u svakoj nacionalnoj kuhinji postoje neke vrste, ali se sve pripremaju na različite načine. Ipak, za sve je zajedničko prisustvo kvasca koji sadrži "dobre" bakterije, najčešće laktobacile. To su hranljive bakterije - tokom fermentacije bore se sa opasnim mikroorganizmima, poput ešerihije koli. Činjenica je da tokom termičke obrade žive bakterije umiru. Na primer, u testu pripremljenom sa kvascem bakterija još ima, ali ne i u pečenim proizvodima za koje se koriste. Dakle, žive hranljive bakterije postoje samo u takvim fermentisanim elementima ishrane kao što su mlečni proizvodi (jogurt, kefir i tako dalje) i u kiselom kupusu.

Uloga korisnih bakterija u našem telu je jako važna: u zavisnosti od njihovog broja, naš imuni sistem reaguje na patogene. Jednostavno rečeno: što više korisnih bakterija imamo u crevima, to smo zdraviji.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem