SLADAK PELIN, NOVO ORUŽJE U BORBI PROTIV PANDEMIJE KOVID 19

20.12.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 661 | Autor: | 0

Naučnici ispituju da li je artemisinin, lekoviti sastojak slatkog pelina, rešenje protiv epidemije

Jednogodišnji ili slatki pelin, poznat i kao Artemisia annua, odavno je dokaza, svoje mogućnosti. Više od dvadeset godina u borbi protiv malarije lekari uspešno primenjuju lekoviti sastojak te biljke - artemisinin. Naučnici Instituta „Maks Plank” u Potsdamu (Nemačka) istražili su u kojoj meri bi ta biljka mogla da pomogne u lečenju kovida 19.
„Tokom istraživanja izvukli smo čiste supstance iz biljke i povezali ih sa virusom”, objašnjava Peter Zeberger sa instituta „Maks Plank” koji je, zajedno sa hemičarom Kerijem Gilmorom, započeo i vodio istraživanje.
Za potrebe ovog projekta divlji pelin je uzgajan u Sjedinjenim Američkim Državama. U istraživačkom projektu učestvovali su i virusolozi sa Slobodnog univerziteta u Berlinu.
Rezultati su iznenadili naučnike: ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2. Listovi biljke Artemisia annua, uzgajani u Kentakiju, u SAD, najbolje su delovali protiv virusa kod ekstrakcije sa čistim etanolom ili destilovanom vodom.
Antiviralno dejstvo etanolnog ekstrakta još više se povećalo dodavanjem kafe, otkrili su naučnici. Sam artemisinin, međutim, nije bio mnogo efikasan protiv virusa.
„Bio sam iznenađen da su ekstrakti artemisinina znatno bolje delovali nego čisti derivati i da je dodavanje kafe povećalo aktivnost”, kaže Klaus Osterrider, profesor virusologije na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. U istraživačkoj grupi on je bio zadužen za testiranje.
Još krajem aprila Madagaskar se pohvalio navodnim čarobnim sredstvom protiv kovida 19. Biljna mešavina pod nazivom Covid Organics raširena je ne samo na Madagaskaru. Naručuju je i druge afričke zemlje, poput Tanzanije, Toga, Čada, Nigerije i Gvineje Bisao. Još nema naučnih dokaza da ovo sredstvo zaista deluje.
Klinička ispitivanja o efikasnosti mešanja čaja i kafe sa biljkom Artemisia annua sada bi trebalo da počnu u Medicinskom centru Univerziteta Kentaki. Klinički će biti ispitan i artesunat, derivat artemisinina za lečenje malarije.
Slatki pelin (Artemisia annua), ili kako se u narodu još zove bejturan, biljka je vrlo karakterističnog izgleda. Ima lišće koje izgledom podseća na paprat, dok joj miris podseća na kamfor. Može porasti čak i do dva metra visine.
Cvetovi su joj viseći, glavičastog oblika, žućkaste boje. Podsećaju na grozd. Cveta leti, u julu i avgustu. Listovi su trakasti i liče na paprat, beru se neposredno pre cvetanja, jer su tada najbogatiji artemisininom.
Sadržaj artemisinina čini ga moćnim u borbi protiv virusa, bakterija, parazita, gljivica. U poslednje vrijeme primjenjuje se u borbi protiv nekih vrsta malignih tumora.

Čaj od slatkog pelina
U 250 ml prekuvane vode dodati dve kašičice slatkog pelina.
Poklopiti i ostaviti petnaest minuta, procediti i piti.
Može se piti tri puta dnevno, najbolje dva sata pre jela.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem