DEZINFEKCIJA JE MOGUĆA I BEZ ALKOHOLA

19.12.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 441 | Autor: | 0

Dezinfikovanje ruku sredstvima koja ne sadrže alkohol podjednako je efikasno kao i dezinfekcija sa onima koja ga sadrže

Rezultati novog istraživanja sa Univerziteta Birgam Jang (Brigham Young University) pokazuju da su sredstva za dezinfekciju koja ne sadrže alkohol podjednako efikasna kao i na koja ih sadrže.
- Naši rezultati pokazuju da sredstva bez alkohola dezinfikuju podjednako dobro kao i ona sa alkoholom i zato bismo mogli, a puno razloga upućuje da bismo i morali, da ih koristimo u borbi sa covid 19, kaže jedan od učesnika istraživanja Bendžamin Ogilvi (Benjamin Ogilvie).
Istraživači su koristili bezalkonijum hlorid koji se obično nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku - u većini slučajeva virus je eliminisan sa uspešnošću od 99,9 posto za samo 15 sekundi.
Prednosti dezinfekcije ovim sredstvima su brojne: preparati bez alkohola mogu se koristiti u nižim koncentracijama, ne izazivaju osećaj pečenja i veliko su olakšanje prvenstveno medicinskom osoblju ali i drugim licima koja svakodnevno dezinfikuju ruke.
Prelazak na dezinfikovanje sredstvima bez alkohola jednostavan je, napominju istraživači, jer su ova sredstva masovno korišćena i pre pojave covida 19.
- Nismo ih koristili jer nismo znali da li deluju, a vladama je bilo jednostavnije da kažu "uzmite alkohol, on sigurno deluje", objasnio je drugi učesnik eksperimenta Bred Berges (Brad Berges).
Budući da benzalkonijum hlorid deluje protiv virusa okruženih lipidima, poput SARS-CoV-2, istraživači su verovali da bi to bila dobra opcija za dezinfekciju. Da bi testirali svoju hipotezu, stavili su uzorke virusa u epruvete, a zatim ih pomešali u različita jedinjenja, uključujući 0,2 odsto rastvora benzalkonijum hlorida i tri komercijalno dostupna sredstva za dezinfekciju, i naravno, dodali su vodu.
Ubrzo nakon ubacivanja virusa u epruvete, radilo se brzo jer dezinfekcija mora da se sprovede u najkraćem mogućem roku, istraživači su neutralisali sredstvo, izvukli virus i ubacili ga u žive ćelije. Virus nije uspeo da napadne i ubije ćelije domaćina što ukazuje na efikasnost bezalkoholnog načina dezinfikovanja.
Istraživači veruju da bi trebalo promeniti smernice vezane za dezinfikovanje i da bi masovnija upotreba bezalkoholnih sredstava, osim prednosti vezane za manju iritaciju tretirane površine kože, značila i veću dostupnost sredstava za dezinfekciju i manju opasnost od njihovog nedostatka na tržištu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem