ZAŠTO TRUDNICE I DOJILJE U ENGLESKOJ NEĆE SMETI DA PRIME FAJZEROVU VAKCINU?

13.12.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 570 | Autor: | 0

Vakcina protiv kovida se ne preporučuje ni onima koje žele da ostanu u drugom stanju

Trudnice se neće vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv korona virusa zbog nedostatka dokaza o bezbednosti, ističu britanski stručnjaci.

Žene koje misle da bi mogle biti trudne, pozivaju se, takođe, da odlože vakcinaciju. Ni one koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju ne bi trebalo da budu imunizovane, piše Telegraf.

Ove mere preduzimaju se isključivo iz razloga predostrožnosti.

Fajzerova vakcina je prošla sa dobrom bezbednosnom ocenom i nema dokaza koji ukazuju na to da su trudnice u opasnosti. Naučnici je, međutim, nisu u dovoljnoj meri testirali na trudnicama ili dojiljama, pa ne postoje konkretni dokazi koji bi pokazali da bi imunizacija bila bezbedna po bebu.

Neke vakcine koje sadrže žive oslabljene viruse obično se ne preporučuju u trudnoći zbog mogućnosti manje infekcije, dok se druge smatraju sigurnim za upotrebu. Naučnici moraju da izvrše izuzetno rigorozno laboratorijsko testiranje pre nego što isprobaju vakcinu kod trudnica, jer su moguće posledice. Ovo pak, nije uspelo da se završi u kratkim vremenskim okvirima u kojima su razvijene vakcine protiv koronavirusa.

Deci mlađoj od 16 godina, takođe, neće biti dostupna vakcina zbog nedostatka podataka o bezbednosti i efikasnosti - vakcina je testirana samo na odraslima.

Public Health England je potvrdio da dostupni dokazi ne ukazuju na bilo kakvu zabrinutost po bezbednost ili štetu u trudnoći. Ujedno nema ni dokaza o bezbednosti, jer su trudnice bile isključene iz svih ispitivanja vakcinacije. Takođe, nema indicija da zaraza kovidom može na bilo koji način naštetiti nerođenom fetusu, dok većina beba i dece sa kovidom 19 nema simptoma.

- Neke, ali ne sve vakcine, preporučuju se ženama u trudnoći - rekao je profesor Jan Džons, virolog sa Univerziteta u Ridingu.
Fajzerova mRNK vakcina koristi potpuno novu tehnologiju koja ljudskim ćelijama šalje poruke upućujući ih da proizvode antitela. Postoji nagađanje da bi jedna od tradicionalnijih vakcina, poput one sa Univerziteta Oksford, mogla biti sigurnija za trudnice i dojilje. Oksfordova vakcina je virusna vektorska i koristi genetski modifikovani oslabljeni oblik virusa koji navodi telo da se bori protiv korona virusa.

Zajednički britanski komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) sastavio je listu prioriteta ko treba prvo da bude vakcinisan. Stanari domova za stare i osoblje koje se brine o njima trebalo bi da prvi budu u redovima, a iza njih su zdravstveni radnici i svi stariji od 80 godina.
Nakon što se vakcinaciji, pored pomenutih grupa, budu podvrgli stariji od 75, pa 70, a zatim 65, kao i onkološki pacijenti - tim redosledom, opšta populacija je poslednja u redu za vakcinisanje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem