KORONAVIRUS: FINCI NAJBOLJI U EVROPI

23.11.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 402 | Autor: | 0

Podaci pokazuju da se ova severnoevropska država trenuto ima najmanje novoobolelih od kovida na sto hiljada stanovnika


Podaci pokazuju da se Finska trenuto najbolje bori protiv epidemije covid 19. Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, kumulativna incidencija u poslednje dve nedelje u ovoj nordijskoj zemlji je oko 50 novih slučajeva na 100.000 stanovnika: to je najniža cifra na kontinentu, deset puta niža od one u Španiji.

Iako ne postoji jedinstven faktor koji bi objasnio kako su Finci odolevaju koroni, jedan od sigurno najvažnijih je socijalno distanciranje, što je karatkerna osobina svih Finaca.

Prema istraživanju Eurobarometra, Finci su evropski građani koji su se najbolje prilagodili ograničenjima nametnutim za kontrolu širenja pandemije.
Čak 73% ispitanih Finaca reklo je da je mere tokom prvog talasa epidemije bilo vrlo lako ili prilično lako poštovati, a četvrtina ih je čak smatrala „poboljšanjem“ u svom svakodnevnom životu.

Na proleće je Finska zatvorila granice, škole, kulturne ustanove i mesta poput barova, restorana i noćnih klubova, a takođe je privremeno ograničila slobodu kretanja na ulazima i izlazima glavnog grada Helsinkija.

- Rezultat ankete može se delimično objasniti ličnošću Finaca: generalno, prilično smo srećni što smo kod kuće i nemamo problema u poštovanju pravila jer imamo veliko poverenje u našu vlast, objašnjava u švedskom listu SvD Marina Lindel, istraživačica na Institutu za društvena istraživanja Univerziteta Abo Akademi u Turkuu. „Nisu svi Finci introvertirani i nedruštveni, ali verovatno imamo manje ekstrovertnih ličnosti nego što ih imaju mnoge druge zemlje“, dodaje on.

Direktor Finskog instituta za javno zdravlje Mika Salminen slaže se: „Možda je zona ličnog komfora Finaca drugačija nego u drugim evropskim zemljama. Volimo da ljude držimo na udaljenosti od jednog metra ili više; ako nije tako počinjemo da se osećamo neprijatno “, rekao je Rojtersu.

Drugi faktor presudan za dobre rezultate u borbi sa epidemijom je digitalizacija.
- Nivo digitalizacije, kako u privatnim, tako i u javnim kompanijama, veoma je visok, a ovo je veoma olakšalo prelazak na rad na daljinu, objašnjava Sesar Kalvar, španski novinar koji živi u Finskoj, dodajući da svaki član tipične finske porodice ima svoj računar.

Finske vlasti ograničavaju ulazak u zemlju, a efikasan je i sistem praćenja zaraženih, u velikoj meri zahvaljujući mobilnoj aplikaciji koja je preuzeta 2,5 miliona puta u zemlji od 5,5 miliona stanovnika.
Drugi ključni element bila je poslušnost stanovništva u vezi javnih direktiva. „Pored niže sklonosti fizičkom kontaktu, vrlo važan faktor je i činjenica da su ljudi mnogo disciplinovaniji kada je reč o poštovanju preporuka“, kaže Kalvar.

Iako su jedna od zemalja koja je najmanje pogođena pandemijom, finske vlasti ne pokazuju stav trijumfalizma ili samozadovoljstva, već prevladava razboritost. U najnovijem nedeljnom izveštaju, Nacionalni institut za zdravlje upozorava da postoji trend porasta broja novih slučajeva i da bi se situacija „mogla brzo pogoršati“, posebno u oblasti Helsinkija, gde je većina populacija i infekcije: incidencija je oko 113 novih slučajeva na 100.000 stanovnika. Do sada je Finska registrovala oko 20.200 slučajeva Covid-19 koji su prouzrokovali 374 smrtna slučaja.

Izvor: La Vanguardia

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem