INHALACIJA UBIJA KORONAVIRUS

17.11.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 905 | Autor: | 0

Prvo je dr Jure Burić, otorinlaringolog sa četrdesetdvogodišnjim stažom alarmirao javnost kako da se zaštiti od koronavirusa, a ovih dana isti savet podelila je i dr Alemka Markotić, direktorka Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu

Prvo je dr Jure Burić, otorinlaringolog sa četrdesetdvogodišnjim stažom alarmirao javnost kako da se zaštiti od koronavirusa, a ovih dana isti savet podelila je i dr Alemka Markotić, direktorka Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu

Kada rekla da je ispiranje sluzokože nosa slanim rastvorom delotvorno u borbi protiv koronavirusa, prof. dr Alemka Markotić, direktorka Klinike za infektivne bolesti ”Dr Fran Mihaljević“, u Zagrebu, zazvučala je revolucionarno. Ali, to nije prvi put da su lekari i naučnici ukazali kako je u borbi protiv virusa korisno vlaženje sluzokože i ispiranje nosne šupljine slanim rastvorom.
U zagrebačkoj Infektivnoj klinici krenuli su sa pilot-studijom kojom će se ispitati koliko redovna toaleta nosa rastvorom na bazi morske soli može smanjiti održavanje virusa u nosu obolelih od kovida 19 pa, ako se pokaže da ima koristi, ispitivanje će se nastaviti i s osobama koje su pozitivne na SARS-CoV-2, a nemaju simptome bolesti, kako bi se sprečilo moguće spuštanje virusa u donje delove disajnog trakta, odnosno prema plućima, kako je to Markotić pojasnila.

Od početka epidemije, kod jednog dela bolesnika i kod asimptomatskih nosilaca virusa uočeno je da dugo nose virus u sluzokoži nosa, čak i više od dva meseca, zbog čega su mnogi dugotrajno ostajali u samoizolaciji, što je uzrokovalo niz problema.
- Tokom proleća i početkom leta jedan deo osoba sa dugotrajno pozitivnim brisevima obratio mi se za pomoć. S obzirom da specifičnog leka zasad nema, razmišljala sam kako je najbolje da im pomognemo. Pretpostavka je bila da se verovatno radi o defektnim virusnim česticama ili virusima koji su izgubili svoju moć zaražavanja, ali za to još nije bilo dovoljno informacija. Razmišljala sam da bi možda dobra toaleta nosa, odnosno ispiranje i vlaženje nosa preparatima na bazi morske soli. Savetovala sam da tri do četiri puta dnevno osveže i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode, tokom dva do tri dana, i da nakon toga naprave kontrolni bris. Na sreću, u većini je nakon tog postupka nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno da završe sa izolacijom i vrate se u normalan život - rekla je Alemka Markotić.

Da bi se metoda smatrala naučno i stručno relevantnom i primenjivom, treba sprovesti istraživanje.
Sve je prvi pokrenuo dr Jure Burić, otorinolaringolog sa četrdeset i dve godine iskustva, kada je još u martu, na početku pandemije koronavirusa, pisao ministru zdravlja Republike Hrvatske Viliju Berošu i savetovao ga šta treba učiniti.
Vapaj nadležnima
- Kruže kojekakve preporuke o ispiranju usta toplom vodom sa soli i jabukovim sirćetom, a ne želite poslušati moj savet da se barem tri puta dnevno inhalirate nad vrelom vodenom parom u koju ste stavili šaku morske soli i šaku običnog vreska (Calluna vulgaris) - vresak čak nije toliko ni bitan. Mada ja uz sve to dodam i sedam ili osam kapi eteričnog ulja slatkog pelina (Artemiissia annua), ali ni on nije suštinski sastojak. Bitni su temperatura, vlažnost i dostupnost u respiratorni trakt! Tako ćete ‘oterati’ koronu iz usta, iz nosa i svih disajnih puteva, pa i oka. S obzirom da vresak i eterična ulja nisu svima dostupni, dovoljni su voda i so, kao i sat vremena dnevno.
P.S. Poštovani gospodine ministre, molim vas nemojte mi zameriti i ovo shvatiti kao kritiku na vaš rad. Ovo je samo moj vapaj, verujući kako bi moj savet i moja preporuka mogla biti od koristi svim ljudima - i to ne samo u Hrvatskoj! - napisao je dr Burić i dodao:
- Čitav život pacijente sa virusnom infekcijom bilo koje etiologije lečim inhalacijama, aspirinom, C vitaminom i najobičnijom šargarepom, a ne antibiotikom. Šargarepa je bogata vitaminom A, a on najbolje štiti sluzokožu koja je preduslov za zdrav život. Bog je i onom najsiromašnijem čoveku u Africi i Bilu Gejtsu dao isti klimatizacijski uređaj - nos. U Sibiru na -50°C dovoljno je udahnuti vazduh i on dolazi na temperaturu tela. U Sahari, na 50°C, on će je ohladiti, što ne znači da u ovom mom slučaju, ako se inhalirate vodenom parom temperature između 50°-70°C, povišena temperatura neće dospeti i u bronhije. To znači da će koronu odneti vrag. Ona ne može da izdrži temperaturu veću od 40°-50°C.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem