ZAŠTO DECA KOVID PREBOLE NA NOGAMA

07.11.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 380 | Autor: | 0

Kod dece zaražene kovidom nastaju slabija antitela i manje je tipova nego kod odraslih

Kod dece zaražene kovidom nastaju slabija antitela uz manje tipova nego kod odraslih i to je mogući razlog zbog kojeg lakše prebole covid 19 prenosi magazin Nature.

Ranije studije pokazale su da preteran imuni odgovor može biti glavni krivac za teške simptome ili smrt od kovida 19. Slabiji imunološki odgovor kod dece paradoksalno pokazuje da je upravo to razlog zašto pobeđuju virus pre nego što stigne da izazove štetu u telu, a tako se može objasniti i zašto većina dece nema simptome bolesti.

- Ona su i zarazni kraći period - kaže dr Dona Farber, munolog na Univerziteta Kolumbija u Njujorku i vođa istraživanja.

Ipak, neki stručnjaci kažu da činjenica da deca imaju manje antitijela koja su slabija ne znači i da su u riziku od ponovne infekcije.
- Ova infekcija i imunološka reakcija na nju nije različita od onog što očekujemo od bilo kojeg drugog virusa - kaže imunolog Piter Brodin sa Instituta Karolinska u Stokholmu.

Dečija antitiela sastoje se od uglavnom samo jednog tipa, koji prepoznaje šiljati protein na površini virusa. Odrasli razvijaju više tipova antitela na taj šiljak, ali i druge proteine i ta su antitela snažnija u neutralizaciji virusa.

U telu dece je i manje virusa, što je moguće objašnjenje zašto se čini da ga deca prenose manje od odraslih.

Stručnjaci upozoravaju da je u interpretaciji ovih rezultata važan oprez jer predstavljaju uzorke uzete od pojedinaca u samo jednom vremenskom trenutku - uzeti su uzorci dece s težim simptomima i odraslih u razdoblju od 24 do 36 sati nakon smeštanja u bolnicu ili intubacije zbog prekida disanja. Kod dece s blagim simptomima ili bez njih uzorci su uzeti nakon medicinskih procedura.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem