KORONAVIRUS: GDE GREŠIMO KADA DEZINFIKUJEMO POVRŠINE

28.10.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 482 | Autor: | 0

Nanesite dovoljno sredstva, proverite rok upotrebe, pročitajte sastav i ne zaboravite da očistite telefon, ključeve i kartice


Od prvih dana epidemije koronavirusa stručnjaci savetuju da redovno i pravilno perete ruke, a ako za to nema uslova, da koristite sredstva za dezinfekciju.

"Nema sumnje da su sredstva za dezinfekciju ruku praktičan i koristan resurs u ublažavanju širenja zaraznih bolesti. Međutim, ona nisu rešenje za sve. Postoje brojna ograničenja u njihovoj upotrebi, tako da potrošači moraju biti svesni tih uslova kako bi koristili sredstva za dezinfekciju na najdelotvorniji način", kazao je epidemiolog K.C. Rondelo za Hafington post.

Nisu sva sredstva za dezinfekciju jednaka. Rondelo preporučuje upotrebu sredstava koja sadrže najmanje 60 posto etil-alkohola ili 70 posto izopropilnog alkohola jer se njima sigurno uklanjaju mikroorganizmi.

Neophodno je pročitati etiketu na proizvodu, kako biste se uverili da sastojci deluju na bakterije, viruse, oba ili nijedno.

Korišćenje proizvoda koji je samo baktericidan može dati lažan osećaj sigurnosti - ne pruža zaštitu od virusa.

Virolog Makeda Robinson savetovala je izbegavanje proizvoda koji sadrže metanol koji može biti toksičan kada se apsorbuje kroz kožu ili proguta.

Preporuka da se ruke peru sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, važi i za nanošenje dezinfekcinih sredstava trebalo bi ih utrljavati 20 do 30 sekundi - dok u potpunosti ne nestane s ruku.

Ako koristite nedovoljno sredstva za dezinfekciju, nećete efikasno očistiti ruke.

Bilo koji deo ruku koji ostavite neočišćen ostaće prekriven česticama virusa. Dakle, čak i ako ste nešto dodirnuli samo jednim prstom, operite/dezinfikujte cele ruke.

Pratite uputstva proizvođača u vezi temperature na kojoj je potrebno čuvati sredstva. Pogrešna temperatura može da utiče na delotvornost. Ne stavljajte sredstvo u frižider ili na sunce.

Vrlo je važno i koliko često dezinfikujete ruke.

Ako koristite sredstvo za dezinfekciju uvek imajte na umu da su ovi proizvodi na bazi alkohola i da su zato zapaljivi. Nakon upotrebe pričekajte nekoliko trenutaka da se ruke osuše i da alkohol ispari. Nemojte koristiti upaljač odmah nakon nanošenja sredstva za dezinfekciju.

Ako su vam ruke prljave ili masne, sredstvo za dezinfekciju verovatno neće biti dovoljno. To takođe može dati lažni osećaj sigurnosti.

Ruke brišite tek kad se sredstvo potpuno osuši, u suprotnom ćete oslabiti njegovo dejstvo.

Svim sredstvima za dezinfekciju potrebno je vreme da bi delovala na patogene.

Ako koristite previše sredstva za dezinfekciju, to neće povećati dejstvo proizvoda, ali će vam možda koža na rukama ispucati.

"Sredstva za dezinfekciju ruku ubijaju i loše i dobre bakterije. Ako se razvije iritacija kože, promenite proizvode", rekao je Nikil Bajani, stručnjak za zarazne bolesti.

Panična kupovina početkom pandemije dovela je do toga da su se mnogi pokušali da sami prave sredstva za dezinfekciju. "To ne savetujemo. Lako je greškom napraviti smesu koja nije dovoljno jaka da ubije klice", objasnio je Bajani.

Preporuka je da sredstvo za dezinfekciju nanesete na sve predmete koje dodirujete - kreditne kartice, ključeve i telefone.

Možda se čini jednostavno, ali provera roka upotrebe takođe je jako važna. "Ako odlučite da upotrebite proizvod kojem je istekao rok upotrebe, znajte da verovatno nije toliko delotvoran kao onda kada je proizveden", kazao je Rondelo.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem