KUĆNI TEST NA COVID 19

26.10.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 1323 | Autor: | 0

Istraživači Univerzitetske bolnice La Paz, testirali su brzi test na koronavirus

Kućni brzi test na kovid 19 funkcioniše poput već godinama poznatog testa za utvrđivanje trudnoće, dovoljan je uzorak pljuvačke i za samo deset minuta dobija se rezultat. Test je ispitivan u Univerzitetskoj bolnici u Madridu uz učešće 254 studenata i osam profesora Medicinskog fakulteta. Ispitanicima su rađeni i drugi testovi (PCR i na antitela) kako bi se proverila tačnost nove metode.

Test je manje invazivan od postojećih - u cevčici sa rastvorom iz pljuvačke pacijenta izdvaja se proteinska struktura virusa. Uzorak zatim prelazi preko posebnog dele mini aparata i ako se identifikuju antitela, na uređaju će se pojaviti linije - slično kućnom testu za utvrđivanje trudnoće.

Testi indentifikuje imunoglobulin M (IgM) i imunoglobulin G (IgG), atnitela koja se proizvode kada je virus prisutan kao deo odgovora imunološkog sistema na infekciju.

U ranoj fazi bolesti, otkrivanje u krvi nije dovoljno osetljivo zbog visokog efekta razblaživanja, dok u pljuvački, kako pokazuju nezavisni klinički podaci, antitela se mogu precizno utvrditi.

Ono što test čini specifičnim, osim mogućnosti da se uradi jednotavno kod kuće, je da ukazuje na imuni odgovor na trenutnu ili nedavnu infekciju, tako da momentalno upozorava korisnika ako bi trebalo da se izoluje čak iako ne oseća nikakve simptome. Klinička ispitivanja sprovedena su u saradnji sa bolnicom Karlos III, Bolnica La Paz, u Madridu, na 254 učesnika. U grupi pacijenata bez specifičnih simptoma, ispitivanje je pokazalo da je test pokazao tačne rezultate u više od 94 posto slučajeva. Cena pojedinačno pakovanog testa je oko 35 evra.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem