ZAGAĐENOST VAZDUHA POVEĆAVA RIZIK OD ZARAZE I SMRTNOSTI OD KORONAVIRUSA

13.10.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 233 | Autor: | 0

Smanjenje zagađenosti od jednog mikrograma po kubnom metru vazduha dovoljno da smanji broj osoba zaraženih koronavirusom za dva posto, a broj preminulih od virusa za tri-pet posto

Smanjenje zagađenosti od jednog mikrograma po kubnom metru vazduha dovoljno da smanji broj osoba zaraženih koronavirusom za dva posto, a broj preminulih od virusa za tri-pet posto, utvrđeno je analizom podataka o zagađenosti vazduha širom Sjedinjenih Američkih Država.

Obuhvaćeni su i podaci smrtnosti od koronavirusa, a koje je objavio Univerzitet Džon Hopkins. Istraživači su razmatrali odnos između izloženosti zagađenom vazduhu i broja preminulih od koronavirusa, objavili su iz Svetskog ekonomskog foruma (WEF). Uzete su u obzir i mere za suzbijanje širenja virusa.

Utvrđeno je da je manja izloženost zagađenom vazduhu od 22. januara od 15. augusta ove godine povezana s manjim brojem zaraza i smrtnosti od koronavirusa.

"Vlasti su zatečene dilemom: ponovo omogućiti sve ekonomske aktivnosti ili što više ublažiti posledice koronavirusa. Naša studija pokazala je da je održavanjem niske stope zagađenosti vazduha moguće doprineti ublažavanju posledica pandemije i to u uslovima povratka svakodnevnim aktivnostima", ukazao je docent Stefano Karatini sa Škole za javnu politiku "Endru Jang" Univerziteta Džordžija.

Prema spomenutoj studiji, uticaj aerozagađenosti na smrtnost od koronavirusa je veliki. Naglašeno je da je smanjenje zagađenosti od jednog mikrograma po kubnom metru vazduha dovoljno da smanji broj osoba zaraženih koronavirusom za dva posto, a broj preminulih od virusa za tri-pet posto.

Istraživači su dali i konkretne predloge kako smanjiti zagađenost, pa time i ublažiti posledice koronavirusa. Neki od njih su da vlasti ograniče bespotrebna putovanja, da podstiču rad od kuće, naplaćuju takse zagađivačima i stimulišu korišćenje javnog prevoza.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem