COVID 19: VIRUS NAPADA ČULO MIRISA I UKUSA

01.09.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 792 | Autor: | 0

Koronavirus sprečava obolelog da razlikuje slatko i gorko

Gubitak čula mirisa jedan je od simptoma zaraze koronavirusom. kod osoba obolelih od Covida 19 dešava se odjednom. I obično nos nije nije zapušen niti curi, većina osoba koja ima koronavirus i dalje može slobodno da diše.

Drugi simptom je gubitak čula ukusa.
Oboleli od koronavirusa koji imaju ovaj simptom ne mogu da osete razliku između gorkog i slatkog. Stručnjaci sumnjaju da se ovo dešava jer virus napada nervne ćelije koje su direktno povezane sa osećajem za miris i ukus.
Profesor Endru Lejn je stručnjak za probleme sinusa na Univerzitetu Džons Hopkins u Americi. On i njegov tim proučavaju uzorke tkiva iz nosa kako bi istražili kako koronavirus utiče na gubitak mirisa, a svoja otkrića objavili su u „European Respiratory Journal“.
Ustanovili su prisustvo visokog nivoa enzima u delu nosa koji je odgovoran za to što možemo da osetimo miris. Smatra se da je taj enzim, koji se zove ACE-2 (angiotensin-konvertujući enzim II), polazna tačka koja omogućava koronavirusu da uđe u ćelije tela i izazove infekciju.
Nos je jedno od mesta gde SARS-CoV-2, virus koji izaziva Covid 19, ulazi u telo.
Naučnicima Džons Hopkins univerziteta u Baltimoru je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to tačno u predelu nosa, dokažu da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa.
Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli da posluže za novi pristup lečenju zaraženih, napisali su stručnjaci u naučnom časopisu European Respiratory Journal.
- Ako bi se to pokazalo tačnim, onda bismo mogli da pobedimo zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos - rekao je Endrju Lejn s Džons Hopkins univerziteta.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem