ŠKOLA U VREME KORONE: KOMPJUTERI NA POKLON, VIŠE PREDAVAČA, ŠKOLSKI POVERENICI ZA KOVID

26.08.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 153 | Autor: | 0

Dok se u Srbiji raspravlja o načinu povretka i bezbednosti učenika pred početak nove školske godine, pročitajte kakve se mere sprovde u jednom od koronom najpogođenijih gradova

Dok se u Srbiji raspravlja o načinu povretka i bezbednosti učenika pred početak nove školske godine, pročitajte kakve se mere sprovde u jednom od koronom najpogođenijih gradova u svetu, u Madridu.
Gradske vlasti petomilionskog grada upravo su objavile mere za očuvanje zdravlja učenika i zaposlenih u obrazovanju. Prenosimo neke od najzanimljivijih.

Početak školske godine
Prvo kreću predškolci - 4. septembra. Ostale starosne grupe kreću po etapama tokom septembra sve do 28. kada se poslednja grupa vraća u učionice. Broj učenika u jednom odeljenju maksimalno iznosi 23. Neke kategorije učenika provodiće u školi trećinu do polovine ranijeg broja časova.

Prostor
Da bi se ispoštovao predviđen maskimalan broj učenika, biće omogućeno korišćenje drugih prostora, po potrebi, a u učionicama će biti ugrađeni montažni moduli i pregrade koji će omogućiti održavanje bezbednosnog rastojanja. Upotreba maski biće obavezna za učenike starije od 6 godina, a u školama će raditi i kovid koordinatori. Broj medicinskog osoblja raspoređenog u školama se povećava. U slučaju obuzdavanja epidemije dozvoliće se učenicima do 12 godina starosti da skinu maske.

Igračke
Deca neće moći da koriste manje igračke jer ih je teže dezinfikovati. Obezbeđeno je 650.000 gela za dezinfekciju i 9,5 miliona maski.

Nastava
Da bi se ispoštovale nove norme, privremeno je zaposleno još 10.610 predavača.
On line nastava traje i dalje, a u tu svrhu obzezbeđena su sredstva za nabavku opreme.
Grad kupuje 6.000 kamera i 70.000 kompjutera namenjenih socijalno i iz drugih razloga ugroženim učenicima. Metro Madrid poklonio je kompjutere i prateću opremu za oko 1000 učenika. Umesto da rashoduje stare računare jer više nisu kompatibilni informacionom sistemu firme, pokloniće ih deci.

Testiranje
Testiraće se dobrovoljno nastavnici i osoblje u školama, obezbeđeno je 100.000 testova na antitela. Obezbeđeno je i 13.000 seroliških testova za učenike i 5.000 za profesore.

Trpezarije
Školske kuhinje će raditi samo ako mogu da ispoštuju sanitarne uslove. U drugim slučajevima deca koja imaju pravo na obrok dobijaće bonove a hranu podizati i nositi kući. Deca mogu obrok da ponesu od kuće.

Finansije
Grad je odredio budžet od 35 miliona evra za 550 školskih ustanova, namenjen adaptaciji prostora uključujući sportske sale i dvorišta, obezbeđenje prilaza, ventilacije, instaliranju pregrada u učionicama. Digitalizaciji obrazovanja namenjeno je 85 miliona evra.

Roditelji
Iako nije zabranjeno, roditeljima se ne savetuje da, kada dovode decu, ulaze u školski prostor, a ako to ipak čine, drže odstojanje. Nošenje maski na otvorenom prostoru i u javnim objektima obavezno je u Španiji još od prvog talasa epidemije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem