DA LI STE ČULI ZA SEBIČNE MASKE? JEDNA IH JE DRŽAVA ZABRANILA

25.08.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 478 | Autor: | 0

Madridske vlasti ne dozvoljavaju korišćenje maski sa filterom izvan bolnica

Suspenzija noćnog života, zabranja pušenja na javnom mestu, obavezno korišćenje maske, neke su od mera koje su na snazi u mnogim španskim gradovima. Madrid je otišao korak dalje od ostalih - i španskoj prestonici uvedena je zabrana korišćenja tzv. sebičnih maski.
U najnovijem javnom dokumentu kojim se određuju mere za suzbijanje drugog talasa epidemije covid 19, zabranjuje se korišćenje maski FPP2 sa ventilima, koje se isključivo mogu koristiti u profesionalne svrhe. Radi se o tzv. sebičnim maskama, kako ih je u nedavnom obraćanju javnosti nazvao epidemiolog Fernando Simon, direktor Centra za koordinaciju zdravstvenih aktivnosti u vanrednim situacijama, rekavši da su ove maske sebične, jer "noseći ih štitimo sebe, a pokazujemo da ne brinemo od drugima. One mogu samo donekle da zaštite druge u slučaju da je osoba koja ih nosi bolesna, ali su hirurške u tom smislu mnogo efikasnije".

Epidemiolog Simon je naglasio da je problem nošenja maske tipa EPI sa ventilom u tome što se vazduh koji izdahne osoba koja ih koristi neprečišćen, a koncentriše se u određenoj tački, što može da poveća rizik za osobe koje su u blizini u slučaju da je korisnik maske inficiran kovidom 19.

Ova vrsta ventilskih maski prvenstveno je namenjena zdravstvenom osoblju koje je u kontaktu sa osobama zaraženim koronavirusom i sprečava da se medicinsko osoblje zarazi virusom tokom rada sa pacijentima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem