KAKO DA SAZNATE DA LI STE BILI U KONTAKTU SA OSOBOM ZARAŽENOM KORONAVIRUSOM?

13.08.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 758 | Autor: | 0

Ako živite u Španiji uz Radar covid aplikaciju otkrićete da li je slučajni posetilac koji je u kafiću sedeo iza vas pozitivan na koronavirus

Najviše puta skinuta aplikacija u proteklih 24 sata zove se Radar covid, njen autor je Državni sekretarijat za digitalizaciju i veštačku inteligenciju Španije. U trenutku dok ovo pišemo, broj korisnika dosegao je nešto više od pola miliona na Gugl plej prodavnici, tako bi na ovaj broj trebalo dodati i podatke sa Epla.
Autori smatraju da bi u slučaju da 20 posto populacije koristi ovu aplikaciju, ona predstavljala značajnu pomoć u detektovanju kontakata i otkrivanju osoba potencijalno zaraženih koronavirusom.

Pre nego što je aplikacija postala dostupna u celoj državi, testirana je na Kanarskim ostrvima tokom jednog meseca i pokazala se veoma uspešnom.

Kako Radar covid funkcioniše?
Kada je osoba duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od 2 metra od telefona druge osobe, uređaji se "upare" i čuvaju "ključ" za kontakt tokom 14 dana. Ako se u tom periodu potvrdi da je jedna od osoba covid pozitivna, informacija o tome će stići na telefone svih osoba koje su bile u blizini. To će biti signal one odu u samoizolaciju ili urade test. Pri tome, osobe ne zanju ništa jedna o drugoj, a mogle su se sresti bilo gde: u kafiću, prodavnici, banci, nekoj instituciji, na poslu...

Aplikacija ne manipuliše GPS lokacijom, mada za androide ova opcija mora biti uključena, ipak te podatke ne prikuplja, kao ni imena niti mejl adrese.
Autori aplikacije garantuju potpunu anonimnost i maksimalnu zaštitu ličnih podataka svih koji je koriste.

Foto: printskrin Gugl plej prodavnica

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem