PROTIV KORONE DELUJU HLOR, ALKOHOL, AMONIJAK...

10.08.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 371 | Autor: | 0

Ruski naučnici tvrde - sva dezinfekciona sredstva ubijaju koronavirus

Bilo koje sredstvo za dezinfekciju uništava virus korona, izjavila je Ana Popova, direktorka Federalne službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor).
- Svako dezinfekciono sredstvo određene koncentracije pogubno je za ovaj virus. To jest, bez obzira čime ga brišemo, glavna stvar je da se koristi dezinfektant - rekla je Popova za televiziju „Rusija 1“.
Popova je podsetila da virus korona ostaje na površinama do 48 sati, pa čišćenje vlažnom krpom i obrada kontaktnih površina dezinfekcionim sredstvima ostaju aktuelna sredstva zaštite od zaraze.
Ranije je Rospotrebnadzor saopštio da je Državnom naučnom centru „Vektor“ proučavana sposobnost virusa da ostane aktivan na površinama.
Naučnici u „Vektoru“ su utvrdili da je virus održiv na različitim površinama (nerđajući čelik, linoleum, staklo, plastika, keramičke pločice) duže od 48 sati i da ta njegova sposobnost može poslužiti kao izvor zaraze. Pri tome, tretiranje površina dezinfekcionim sredstvima omogućava da se ona očiste od održivih virusnih čestica za samo nekoliko minuta.
Naučnici su ispitali nekoliko desetina različitih sredstava. Rezultati su pokazali da sva korišćena sredstva ubijaju virus.
Konkretno, etanoliizopropanol, čak i u koncentraciji od 30 odsto može da uništi do milion virusnih čestica za 30 sekundi.
Istu delotvornost imaju i dezinfektanti koji sadrže hlor – oni uništavaju virus za manje od minuta.
- U ‘Vektoru’ su sprovedena istraživanja o sposobnosti virusa da preživi u uzorcima vode, što je bilo veoma važno uoči letnje sezone i mi danas vidimo da se virus ne razmnožava ni u morskoj ni u slatkoj vodi, ali istovremeno može da se očuva, iako naš monitoring (oko 800 istraživanja) pokazuje da takvih rizika za sada nema - objasnila je Ana Popova na nedavno održanom sastanku o epidemiološkoj situaciji u Rusiji.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem