RENDGEN PLUĆA ILI SKENER?

29.07.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 258 | Autor: | 0

Koja metoda je bolja u ranoj dijagnostici kovida?

Jedna od dilema vezana za dijagnostiku korona virusa i to u ranoj fazi bolesti jeste ona vezana za pitanje koja metoda je prikladnija: snimanje pluća rendgenom ili skenerom?

U prilog tome da je CT snimak veoma pouzdan u detektovanju promena na plućima, jeste i iskustvo iz Kine, gde se od početka epidemije koristi skener za indentifikaciju zaraženih.
Pouzdanost skenera podstakla je još u aprilu sve veće interesovanje za dodavanje CT snimka dijagnostičkom arsenalu u Americi (uz uzimanje brisa), pisale su Stat njuz, koje su navele da skeniranje otkriva mutne mrlje u plućima - a one su znak kovida.
Istraživanje objavljeno u časopisu Radiolodži, koje je sprovedeno nad 1.014 pacijenata, pokazalo je da je CT pronašao 97 odsto infekcija uzrokovanih koronavirusom. Studija je pokazala i da je 48 odsto pacijenata koji su imali negativan rezultat na testu brisom, zapravo imalo kovid.
Snimanje skenerom koju američki sajt opisuje i kao "skupu dijagnostičku metodu", podržalo je i Fleišner međunarodno društvo radiloga specijalizovanih za bolesti pluća za razliku od Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i Američkog koledža radiologije.
Postavilo se i pitanje da li je CT skener efikasniji u (ranoj) dijagnostici od rendgena, što inače podržava pomenuto udruženja naučnika.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem