KO JE JAČI, GRIP ILI KORONA

21.07.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 383 | Autor: | 0

Kako će koronavirus uticati na zdravlje kada počne sezona gripa

Mnogi su zabrinuti kako će koronavirus uticati na zdravlje kada počne sezonski grip. Odgovor na ovo pitanje tražio je britanski dnevni list Gardijan

Barbara Rat sa Univerziteta Notingem smatra da će najveći problem biti dijagnostikovanje o kojem virusu se radi - da li osoba ima grip, koronavirus ili neko drugo respiratorno oboljenje.

"Gubitak čula ukusa i mirisa nije svojstven samo koronavirusu. Trebaće nam bolji dijagnostički testovi kako bismo uočili razliku između virusa. Zdravstvenim radnicima biće potrebna bolja zaštitna oprema kako bi mogli da tretiraju pacijente koji imaju koronavirus", ukazala je Rat.

Nije poznato ni to kako se koronavirus ponaša u prisustvu drugih virusa. Jan Mekej sa Univerziteta u Kvinslendu upozorio je da se osoba može istovremeno zaraziti sa dva virusa. Da li se to odnosi i na koronavirus?

"Znamo da se koronavirusom može zaraziti i osoba koja ima grip. Prvi takav slučaj desio se 44-godišnjem Filipincu u Kini koji je preminuo. Ono što ne znamo je da li grip dodatno pogoršava zdravstveno stanje osobe koja ima koronavirus. Zabrinjavajuće je što je spomenuti Filipinac mlada osoba", istakao je Florijan Kramer sa Škole medicine u Njujorku.

Lekari bolnice Tong u Vuhanu saopštili su da se koronvirus u ovom delu sveta pojavio u januaru i februaru u trenutku kada je bilo i sezonskog gripa. Naglasili su da je bilo osoba obolelih i od koronavirusa i od gripa. Upozorili su i da su takvi pacijenti imali veća oštećenja srca i jače upale. Mnogi od njih su preminuli.

Postoji i zabrinutost da li će biti dovoljan broj bolničkih kreveta za sve one kojima lekarska pomoć bude potrebna, bilo da je reč o onima koji imaju grip, koronavirus ili oba. Stručnjaci savetuju blagovremeno vakcinisanje protiv gripa. Tvrde da je vakcinacija delotvorna kod 70 posto od ukupne populacije koja je primi.

Najgori ishod bi bio kada bi se ovogodišnji grip pojavio u novom obliku. Tada ne bi pomogla ni vakcina čija bi proizvodnja za novi oblik gripa trajala oko pola godine.

Postoji i dobra vest, a to je da se mogućnost stvaranje vakcine koja bi štitila od svih sojeva gripa.

Takve vakcine razvijaju se već godinama, ali nisu dovoljno ispitane. Stručnjaci smatraju da je razlog za to što samo velike kompanije imaju mogućnost da ih prave, a nisu zainteresovane jer bi to značilo zamenu za sve postojeće vakcine koje se moraju kupovati više puta.

Testiranje "univerzalne vakcine" odlučila je da finansira Evropska investicijska banka (EIB). Izraelska kompanija Biondvaks objavila je 1. jula ove godine da su "univerzalnu vakcinu" 2019. testirali na 12.400 osoba. Rezultati testiranja bi trebalo da budu poznati krajem ove godine.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem