REČ LEKARA: VISOKE DOZE VITAMINA C I D DEO ZVANINE TERAPIJE PROTIV KORONAVIRUSA

10.07.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 914 | Autor: | 0

Prof. dr Srđan Pešić, klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakuteta u Nišu, o lečenju virusa kovida 19

Pandemija izazvana novim SARS-CoV-2 virusom pogodila je ceo svet i odnela na stotine hiljada ljudskih života. I dok se svet borio sa epidemiološkim problemima i merama, dok su se lekari po bolnicima borili sa teškim slučajevima infekcije kovidom 19, i grupe i pojedinci u svetu nauke i struke pokušavali su da nađu odgovore na brojna pitanja vezana za etiopatogenezu ove bolesti i za terapijske mogućnosti - kaže za Magično bilje dr Srđan Pešić, klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu i nastavlja:

- Nikada u istoriji nauke nije bilo perioda kada je pojavljivanje novih i preispitivanje starih naučnih činjenica imalo ovakvu dinamiku kao poslednjih meseci. I dalje ne znamo mnogo, tapkamo u mraku. Pokušavamo i dalje, nemamo lek ili vakcinu, ali ću izložiti ono što smo do sada saznali. Čini mi se da je veliki korak ka boljem lečenju i manjem mortalitetu učinjen kada smo shvatili da infekcija kovidom 19 nije samo plućno, već multisistemsko oboljenje celog tela. Moglo bi se reći da je to pre svega hematološko i kardiovaskularno oboljenje. Izgleda da promene koje se javljaju na plućima i koje daju karakterističnu sliku na snimku, nisu posledica prave pneumonije, nego pre mikroplućne tromboze, prevashodno venskih krvnih sudova. Mikrotromboza se izgleda desava i u drugim delovima tela, te imamo tri vodeća simptoma: glavobolju kao posledicu koagulacije u mozgu, anosmiju, mikrotrombotsko oštećenje senzornih mirisnih nerava i pucanje kapilara u konjuktivama, sa posledičnim pink eyes simptomom. Virus se svojim spike proteinima kači za ACE2 receptore u plućnom epitelu, ali i drugim delovima tela i ulazi u ćelije. Osim pluća, virus na ovakav način ulazi i u druge ćelije, ali se naročito važnim smatra način na koji napada eritrocite. Zahvaljujući specifičnim proteinima, napada beta lanac hemoglobina i iz njega istiskuje gvožđe. Posledica je visok nivo gvožđa u krvi, što dovodi do sistemskog oksidantnog stresa i oštećenja gotovo svih organa.

Prof. dr Srđan Pešić, klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakuteta u Nišu,
Opet, objašnjava dr Pešić, hemoglobin nema gvožđa koje bi prenosilo kiseonik, pa nastaje tiha hronična hipoksija (nedovoljna količina kiseonika u udahnutom vazduhu) sa hipoksičnim oštećenjima čitavog organizma. Kao posledica infekcije javlja se hiperimuni odgovor - citokinska oluja koja izaziva destrukciju plućnog tkiva, nagomilaanje imunih ćelija, dodatno oslobađanje inflamatornih medijatora i oštećenje krvnih sudova. To se dešava u najtežim kliničkim slučajevima akutnog respiratorenog distres sindroma.

- Za ovakav patogenetski mehanizam logično je da se pacijentu daju transfuzije sveže krvi koja bi mogla da prenosi kiseonik, visoke doze vitamina C intravenski, kao antioksidansa, kao i antikoagulansi, a prednost se daje heparinu u odnosu na niskomolekularne heparine ili oralne antikoagulanse zbog izraženijeg antiinflamatornoig dejstva. Anosmija se tretira kapima vitamina A u nos i alfalipoinskom kiselinom, a imunološki deficit visokim dozama vitamina D - naglašava profesor Pešić i dodaje: - Kako se donekle rasvetljavao uzrok bolesti i način na koji se bolest javlja i razvija, tako se i nametala moguća terapija. Prvi lek koji nam je dao nadu, u stvari je stari antimalarik hlorokin i njegov mlađi sintetski srodnik hidroksihlorokin. Ovi lekovi su dugo u upotrebi, ali kao antiinflamatorni lekovi kod pacijenta sa sistemskim lupusom ili reumatoidnim artritisom. Ovaj stari lek ima mnogobrojne mehanizme dejstva, on sprečava da virus napadne eritrocite i istisne gvožđe iz hemoglobina, sprečava ulazak virusa u ćelije domaćina, njihovu replikaciju i izlazak iz ćelija, smanjuje sintezu proinflamatornih citokina važnih u citokinskoj oluji, pre svih interleukina IL6 i TNFalfa i deluje na imunitet. Osim toga, postoji velika mogućnost da izazove srčane aritmije, naročito kod predisponiranih pacijenata sa komorbiditetima, pa se lek mora davati samo uz velike mere predostrožnosti i posebnu pažnju. Uprkos svemu tome, za sada je ostao u mnogim predloženim nacionalnim privremenim vodičima za lečenje infekcije kovida 19, uglavnom u kombinaciji sa azitromicinom koji deluje antiinflamatorno i cinkom koji sprečava replikaciju virusa. Plazma pacijenta koji su preležali bolest mnogo obećava, pitanje je, međutim, u kojoj meri je bogata specifičnim antitelima koja mogu pomoći obolelima od kovida19 - ističe dr Pešić i nastavlja:
- Nikada u svetu farmakoloških istraživanja nije bilo ovakve dinamike u naučnim i stručnim pokušajima i ovoliko mnogo istraživanja. Informacija stiže informaciju i trenutno se u svetu istražuje najmanje sedamdeset starih ili novih lekova sa mogućnošću primene kod infekcije kovidom 19. Najmanje četiri stotine kliničkih studija je u toku. I dalje smo terapijski u potpunom mraku, sa malim, ali nedovoljnim pomacima, ali očekujem da ubrzo, i to pre pojave vakcine, imamo specifičnu antivirusnu terapiju. Pravo je čudo koji se sve lekovi ispituju: antihelmintik ivermektin, koji utiče na replikaciju virusa, antireumatski preparat auranofin, koji deluje antiinflamatorno, antiaritmik amiodaron koji sprečava vezivanje virusa za ćelije domaćina, angiotenzinski blokator losartan koji radi nešto slično, prazosin, alfa blokator koji smanjuje adrenergičnu pomoć da se citokinska oluja razbukta, famotidin, blokator histaminskih receptora, itd. Pokušaji zasnovani da male doze nikotina smanjuju i ekspresiju ACE2 receptora i smanjuju ulaz u ćelije, deluju skoro kao anegdota.

S.Bojović

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem