DA LI ĆE KLIMATSKE PROMENE OSLOBODITI NOVI COVID?

07.07.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 272 | Autor: | 0

Naučnici upozoravaju na efekte globalnog otopljavanja: u Sibiru je 38 stepeni u plusu, Antarktikt se topi

Strah od širenja novih zaraznih bolesti raste sa sve većim pregrejavanjem planete.
Naučnici tvrde da ubrzano zagrevanje krajnjeg severa planete moglo ’osloboditi’ brojne viruse stare stotinama hiljada godina koji, zakopani duboko u sibirskom večnom ledu, već dugo miruju u smrznutome stanju, prenos Indipendent.

Zbog ubrzanog zagrejavanja, a Arktik se greje barem dvostruko brže od ostatka sveta, permafrost se otapa prvi put od poslednjeg ledenog doba, pri čemu postoji opasnost od oslobađanja patogena s kojima se savremeni čovek dosada nije susreo.

"Pretpostavka da bakterije mogu dugo da prežive definitivno je prihvaćena u naučnim krugovima. Preostaje samo pitanje - koliko dugo? Milion godina? 500.000 godina?, rekao je u intervjuu Grinpisu Žan Mišel Klaveri, virusolog, dodajući da "postoje istraživanja koja upućuju da bakterije iz dubokog permafrosta mogu da ožive".

I dr Šantal Abergel, virusolog kaže da je moguće "oživeti viruse iz starih uzoraka permafrosta. Dosad nam je to uspelo s onima starim 30.000 godina." Dodala je da su dosad istraživači uspeli uspešno da reaktiviraju drevne DNK viruse, ali ne i puno krhkije RNK viruse.

RNK virusi odnose se na bolesti poput španskog gripa i novog korona virusa odgovornog za aktualnu pandemiju, a DNK virusi uključuju danas praktično iskorenjenu bolest velikih boginja.

Kada se jednom nađe u ćeliji domaćina, virus otpušta svoju DNK ili RNK, koja sadrži informaciju potrebnu da se stvore nove viruse i preuzima nadzor nad nekim aspektima ćelijskog metabolizma.

Drugu pretnju za čovečanstvo predstavljaju bakterije. Na primer, godine 2016. epidemija antraksa u Zapadnom Sibiru pokosila je krda sobova. Kada su se u junu tela odledila, bolešću su se zarazile 23 osobe, a jedna osoba je preminula.

Dr Klaveri upozorava da opasnost ne predstavlja samo odmrzavanje permafrosta, već i pojačana ljudska i životinjska aktivnost u područjima koja su već dugo retko naseljena.

"Ovo je recept za katastrofu, jer ovde imamo ljude i ’svež’ virus. A kad se virusi iz permafrosta oslobode u prirodu, što se događa? Stižu u reke. Izloženi su kiseoniku, što je loše. Izloženi su svetlosti, a i to je loše. Naravno, ako ubrzo ne pronađu domaćina neće dugo živeti, ali ako virus dođe u kontakt s odgovarajućim domaćinom, ponovno će se aktivirati. Ako se čovek zatekne među odleđenim virusima, on bi se mogao zaraziti, replicirati virus i pokrenuti novu pandemiju", zaključuje Klaveri.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem