UPOZORENJE NAUČNIKA: COVID 19 SE MENJA I LAKŠE PRENOSI

05.07.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 387 | Autor: | 0

Globalna studija pronašla je jake dokaze da se novi oblik koronavirusa proširio iz Evrope u Sjedinjene Američke Države. Nova mutacija virusa povećava broj zaraženih, ali ne čini ljude bolesnijim od ranijih varijacija virusa

Globalna studija pronašla je jake dokaze da se novi oblik koronavirusa proširio iz Evrope u Sjedinjene Američke Države. Nova mutacija virusa povećava broj zaraženih, ali ne čini ljude bolesnijim od ranijih varijacija virusa.

"To je sada dominantan oblik koji inficira ljude", rekla je Erika Olman Sahir iz kalifornijskog Instituta za imunologiju La Jola.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Sel sugeriše da je nova "verzija" virusa češća i zaraznija od ranijih.
Mutacije utiču na protein šiljka, strukturu koju virus koristi da bi ušao u ćelije domaćina. Istraživači sada proveravaju može li se promena koristiti u proizvodnji vakcine.

Nova mutacija koronavirusa, nazvana G614 gotovo je u potpunosti zamenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD-u, a koja se zove D614.

"Naši podaci o globalnom praćenju pokazuju da se varijanta G614 proširila brže od D614. Nova mutacija virusa je zaraznija, ali nismo pronašli dokaze o uticaju G614 na težinu bolesti"", napisala je u svom izveštaju biolog Bet Korber iz Nacionalne laboratorije iz Los Alamosa.

Naučnici su i da je mutacija koronavirusa bila retka izvan Evrope do 1. marta, ali da je krajem tog meseca učestala u celom svetu.

"Čini se da se nova verzija brže širi u gornjim disajnim putevima, nosu, sinusima i grlu, što bi objasnilo zašto se bolest sada lakše širi", rekli su istraživači.

Testovi na 1.000 hospitalizovanih bolesnika s koronavirusom u Britaniji pokazali su da klinička slika zaraženih nije ništa lošija od onih koji su zaraženi prvom verzijom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem