BEČKI ISTRAŽIVAČI RAZVILI NOVI, POVOLJNIJI TEST NA KORONAVIRUS

01.07.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 281 | Autor: | 0

Rezultat stiže za trideset minuta, i vidi se golim okom

Bečki istraživači razvili su novu, jednostavnu i povoljnu metodu testiranja na koronavirus, koja ne zahteva skupu laboratorijsku opremu niti stručno znanje.

Prema navodima, Instituta za molekularnu biotehnologiju (IMBA) Akademije nauka (ÖAW) i Instituta za molekularnu patologiju (IMP) novi test pogodan je za široku primenu, posebno u ekonomski ugroženijim zemljama.

Budući da je genetski materijal SARS-CoV-2 u obliku RNA, on se trenutno u prvom koraku za PCR-testiranja pretvara u DNK koji se potom množi. Međutim, dvostruke veze DNA se nakon toga rastapaju zbog čega se uzorak zagreva na 95 stepeni C.

"Ova ciklična reakcija zahteva relativno skupe i sofisticirane uređaje i obučeno osoblje, što je veliki izazov u udaljenim oblastima ili sa malim resursima", smatra istraživač Julius Brenecke iz IMBA-e.

Zajedno sa kolegama, Julius Brenecke unapredio je 20 godina staru metodu, poznatu kao „Loop-mediated isothermal amplification“ (RT-LAMP). Prednost novog postupka je što se DNK ne množi ciklično, već pri konstantnoj temperaturi, u ovom slučaju 63 stepena Celzijusa. Dvostruki lanac DNK se rastapa putem enzima, pa je novim testom otkrivanje virusa vidljivo golim okom u roku od 30 minuta.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem