DA LI ĆE TOPLO VREME ZAUSTAVITI KORONAVIRUS?

07.06.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 292 | Autor: | 0

Studija sa univerziteta Prinston zaključuje da klima ne utiče na širenje virusa

Nekoliko statističkih studija sprovedenih poslednjih meseci pokazalo je povezanost klime i koronavirusa – što je vlažnije i toplije, manja je verovatnost širenja virusa.
Letnje temperature na severnoj hemisferi verovatno neće znatnije uticati na pandemiju koronavirusa, tvrde naučnici sa Prinstona, a prenosi Indeks.hr. Reč je o preliminarnim podacima i veza između klime i kovida 19 još je nepoznata. Studija s Prinstona, objavljena u časopisu Science, ne isključuje tu vezu, ali zaključuje da je uticaj klime na širenje virusa „skroman“.
- Naša otkrića pokazuju da će, bez uticajnih mera kontrole, virus nastaviti da se širi i tokom toplijeg i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju - stoji u studiji.
– Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus – rekla je Rejčel Bejker sa Prinstona.
Premda klimatski uticaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih koronavirusa i gripa, autori kažu da je u ovom slučaju važniji izostanak raširenog imuniteta na kovid 19.
– Primećujemo određen uticaj klime na raširenost i ‘tajming’ pandemije, ali uopšteno govoreći, virus će nastaviti da se širi jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta – naglasila je Bejker.
Ona, pritom, podseća na zemlje poput Brazila, Ekvadora ili Australije, u kojima toplije vreme nije imalo nekog većeg uticaja na pandemiju.
– Ne čini se da klima reguliše širenje virusa – naglasila je.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem