PANDEMIJA PREKINULA LEČENJE DIJABETIČARA I HIPERTENZIČARA

06.06.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 250 | Autor: | 0

Dramatično upozorenje iz SZO

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je tokom pandemije koronavirusa lečenje pacijenata sa visokim krvnim pritiskom i dijabetičara delimično ili potpuno prekinuto u oko 80 zemalja.

U istraživanju sprovedenom tokom maja, SZO je uočila probleme u lečenju bolesnika koji nisu zaraženi virusom, ali su izloženi većem riziku od teških komplikacija zbog izostanka terapije za svoje blesti.
"Mnogima koji boluju od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa uskraćene su zdravstvene usluge i lekovi koji su im potrebni, a sve zbog pandemije kovida 19", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.
"Od vitalnog je značaja da zemlje obezbede osnovne zdravstvene usluge i za vreme dok se bore protiv kovida 19", dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je 42 odsto zemalja prekinulo lečenje pacijenata obolelih od raka, a 31 odsto lečenje srčanih bolesnika. U više od 90 odsto anketiranih zemalja, zdravstveno osoblje je delimično ili u potpunosti preusmereno na lečenje obolelih od koronavirusa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem