ODLAZAK KOD STOMATOLOGA U VREME EPIDEMIJE

18.05.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 278 | Autor: | 0

Stomatolozi će sada, osim zaštitnih sredstava koja su i ranije primenjivali, nositi i epidemiološku masku, vizir, naočare, kape i duple mantile, objašnjava dr Ana Anđus, stomatolog iz Beograda

Tokom protekla dva meseca stomatolozi su, u skladu sa preporukama sopstvenog zdravog razuma i Stomatološke komore radili samo sa takozvanim hitnim pacijentima: ako je bio prisutan veoma jak bol, krvarenje, otok, infekcija ili trauma. Kako je poslednjih nedelja koronavirus oslabio, vanredno stanje ukinuto i sve je manje novoobolelih, vreme je da se pozabavite i problemima sa zubima. Epidemija više ne može da bude izgovor, a šta se promenilo u radu stomatologa i kako rade pod novim uslovima pitali smo dr Anu Anđus, stomatologa iz Beograda.

- U skladu sa preporukama usvojili smo nove protokole kojima štitimo i sebe i pacijente. Primenjujemo ih nedelju dana i već smo se pomalo navikli. I inače naš rad podrazumeva da smo praktično stalno pokriveni aerosolom iz usta pacijenta i za nas će se epidemija završiti tek pronalaskom vakcine.

Nova pravila ponašanja u zubarskim ordinacijama predviđaju obavezu sprečavanja suvišnih kontakata među pacijentima, tako da je prva preporuka da se zubaru ne odlazi u pratnji, osim, naravno ako se radi o maloj deci. Trebalo bi imati u vidu i da se prostor mora temeljno dezinfikovati posle svakog pacijenta, i zato nemojte kasniti, ali ni dolaziti mnogo ranije. Takođe, poželjno je ne nositi satove ili nakit bilo da se radi o metalnim ili plastičnim detaljima, jer postoje indicije da se virus na ovim površinama zadržava duže.
- Na ulazu u ordinaciju nalaziće se barijera za brisanje obuće sa dezinficijensom natrijum-hipohloritom. Zubar će vas zamoliti da dobro obrišete obuću pri ulasku u prostor, kaže dr Anđus i dodaje da posle dezinfekcije obuće sledi pranje i dezinfekcija vaših ruku.

Nakon dezinfekcije ruku prešli ste dobar deo puta do zubarske stolice, sledi popunjavanje anketnog listića.

- Obavezi smo da prijavljujemo zarazne bolesti i da mislimo na zdravlje pacijenata i zaposlenih, i zato je kratko preslišavanje o zdravstvenom stanju vezanom za trenutnu epidemiju neophodno, objašnjava dr Anđus i dodaje da tek tada prelazite u ordinaciju, ali da intervenciji prethodi još jedna mera: temeljno ispiranje usta 1,5% hidrogenom.
- Hidrogen se može koristiti kao oralni antiseptik, a dokazano je da deluje na virus SARS-COV-2, objašnjava dr Anđus i objašnjava da tek nakon ovih radnji može da počne intervencija zbog koje ste došli.

- Stomatolozi će sada, osim zaštitnih sredstava koja su i ranije primenjivali, nositi i epidemiološku masku, vizir, naočare, kape i duple mantile, zaključuje dr Anđus.

Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem