NE POMIŠLJAJTE DA PERETE RUKAVICE OD LATEKSA!

12.05.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 609 | Autor: | 0

Učestala upotreba rukavica za jednokratnu upotrebu može povećati rizik zaraze

Zbog epidemije novog koronavirusa ljudi se pridržavaju svih mogućih mera zaštite, pa čak i nekih nepraktičnih saveta.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD predlaže ljudima da koriste jednokratne zaštitne rukavice, a da ih potom odbace. Ako su rukavice za višekratnu upotrebu, onda se savetuje da ih koristite samo za čišćenje i dezinfikaciju kuće.

Ali šta ako morate da izađete u prodavnicu, da li je u redu da koristite ovaj par rukavica ili morate da koristite novi par?

Zdravstveni stručnjaci ne preporučuju nijednu od ove dve opcije.

Jedan od razloga zbog kojeg se ne preporučuje nošenje rukavica van kuće je taj što one mogu da daju lažan osećaj bezbednosti, pa će zbog toga pojedinci misliti da ne treba da peru ruke. Iz Svetske zdravstvena organizacija upozoravaju da je nošenje rukavica napolju nije efikasno u sprečavanju infekcije.
- Redovno pranje ruku vam nudi veću i bolju zaštitu od COVID-19 nego nošenje lateks rukavica - objavljeno je Fejsbuk stranici SZO.

Jednom kada rukavicama dotaknete kontaminiranu površinu, njihovo pranje radi ponovne upotrebe može biti rizično.
Zaštitne rukavice nisu neuništiva barijera. Na primer, ako imate kremu na rukama ispod rukavica, možete da oštetite materijal.
- Rukavice za jednokratnu upotrebu nisu dizajnirane za višestruko nošenje - rekla je Keli Rejnolds, direktorka naučnog centra sa Univerziteta u Arizoni.
Učestala upotreba rukavica za jednokratnu upotrebu može povećati rizik od zaraze, jer se tokom vremena mogu razviti mikroskopske čestice. Pranje ovih rukavica im može narušiti integritet, te se zato ne preporučuje.
- Recimo da ste dodirnuli kontaminiranu površinu, normalno je da ćete otići u kupatilo da operete i dezinfikujete ruke. Problem je što je rukavice mnogo teže dekontaminirati - rekao je Tomas Ruso, šef odeljenja za zarazne bolesti na Univerzitetu u Bufalu.
Ruso je napomenuo da se gumene rukavice od lateksa mogu lako kidati i da nisu namenjene za višestruku upotrebu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem