KORONAVIRUS NA TRI NAČINA NAPADA SRCE

02.05.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 349 | Autor: | 0


COVID-19 može napasti srce direktnom zarazom srčanog mišića, dodatnim opterećenjem već oslabljenog srca ili izazivanjem velike upale

Kada se prvi put pojavio COVID-19, lekari su bili zapanjeni njegovom sposobnošću da uništi respiratorni sistem. Sada je strah intenzivniji, jer je utvrđeno da virus napada i druge organe: bubrege, jetru, srce, prenosi Inverse.com.

Prema iskustvima lekara, čak jedan od pet pacijenata COVID-19 dobije aritmiju ili doživi srčani udar. Ljudi s hroničnim srčanim bolestima izloženi su većem riziku od komplikacija ili smrtnosti od COVID-19.

Džon Hua s Medicinskog fakulteta univerziteta Jejl kaže da čak 20 do 30 posto pacijenata hospitalizovanih zbog COVID-19 može imati oštećenje srca. U novoj studiji kardiolozi koji rade u Kini objašnjavaju da bolest napada srce. Njihov izveštaj objavljen je u časopisu Frontiers in Cardiovas Medicine.

Gotovo polovina pacijenata u COVID -19 bolnicama ima neku hroničnu bolest i to je u većini slučajeva neka od bolesti srca.
Nakon što su u bolnici istraživali ovakve slučajeve, grupa kineskih kardiologa sprovela je pregled potencijalnih uzroka i terapija koje mogu ublažiti učinak koronavirusa na srce. Otkrili su da COVID-19 može napasti srce na tri opasna načina: direktnom zarazom srčanog mišića, dodatnim opterećenjem već oslabljenog srca ili izazivanjem velike upale.

Istražili su i kako potencijalni COVID-19 tretmani poput hidroksiklorokina i azitromicina utiču na zdravlje srca. U ovom trenutku kardiolozi se slažu da su sve ove terapije rizične s potencijalno ozbiljnim nuspojavama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem