NAUČNICI OTKRILI VELIKI BROJ SOJEVA KORONAVIRUSA

27.04.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 276 | Autor: | 0

Najagresivnije vrste šire se Evropom i SAD

Tim kineskih naučnika pronašao je veći broj sojeva novog koronavirusa uključujući one koji uništavaju ćelije nosioca mnogo brže od drugih.

Naučnici su upozorili da se najagresivnije vrste virusa sada šire Evropom i Njujorkom.
Tim sa Univerziteta Žeđijang, na čelu sa profesorom Li Lanđuanom, navodi da je sposobnost mutacije koronavirusa prethodno bila potcenjena. Tim je pronašao 33 mutacije virusa kod samo 11 obolelih pacijenata u gradu Hangžu. Istraživači navode da je 60 odsto do sada otkrivenih vrsta potpuno novo.
Ono što najviše brine naučnike je to što mutacija virusa direktno utiče na smrtnost pacijenata.
Mutacije koronavirusa nisu neobična pojava, one se dešavaju i kod drugih virusa, kao što je grip, navode stručnjaci. Međutim, sitne razlike između sojeva virusa ne ukazuju na to da je neki soj virusa smrtonosniji od drugog i nema dokaza da će prouzrokovati više smrtonosti kako se razvijaju.
- Virus mutira tako polako da su sojevi virusa u osnovi vrlo slični jedni drugima - kaže Čarls Ču, profesor infektologije na Univerzitetu u Kaliforniji.
Isto smatra i Trevor Bedford, čija stranica NextStrain.org prati genom virusa i njegovu cirkulaciju u realnom vremenu pomoću uzoraka iz svih delova sveta
Stručnjaci se sada fokusiraju na sekvenciranje genoma koronavirusa i otkrivanje sojeva koji su se pojavili otkako je virus prošle godine prvi put prešao sa životinje na čoveka u Vuhanu.
Njihovi radovi "pokazuju kako virus migrira i deli se na slične, ali i nove podtipove".
- U bukvalnom smislu virus se genetski menja - napominje Mark Lipsič epidemiolog sa Harvarda.
Kada su u pitanju važne promene za tok bolesti ili prenosivost, stručnjaci smatraju da su sojevi koji se pojavljuju neznatno izmenjeni i da nema razlike u smrtnosti.
Bredford je istakao da je primećena stopa mutacije, oko dve mutacije mesečno, što je potpuno normalna pojava za virus. Grip obično ima isti broj mutacija, čak i nešto više.
Dešifrovani genomi pružaju informaciju o tome kako se njegovo širenje može zaustaviti i pokazuju da održavanje razmaka među ljudima pomaže.
U potpunosti su saglasni da još mnogo toga treba otkriti, ali mikroskopske promene su im od pomoći da utvrde patogeni put kroz ljudsku populaciju.
Profesor Čarls Ču dodaje da se epidemije mogu pratiti i da je dobro što se u realnom vremenu može utvrdili koji sojevi ili rodovi kruže svetom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem