ZAŠTO NIJE DOBRO NAMIRNICE PRATI SAPUNOM?

17.04.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 223 | Autor: | 0

Deterdženiti i sapuni nisu namenjeni za pranje voća i povrća

Ako progutate sapun možda ćete osetiti mučninu, povraćati, imati proliv i druge gastrointestinalne tegobe. Ne samo da su neprijatne, već oponašaju neke od simptoma COVID-19.
Želudačni i crevni problemi uglavnom se događaju nakon što sapun konzumirate u relativno velikim količinama, ali stručnjaci za bezbednost hrane kažu da ipak ne savetuju pranje sapunom, jer osim ovih zdravstvenih neprijatnosti i ukus hrane će se promeniti.

Pranje proizvoda u vodi bolja je alternativa od upotrebe sapuna.

Don Šafner, profesor sa Unverziteta Rutgers, (Nju Džersi), upotrebu sapuna na proizvodima upoređuje s upotrebom pištolja za ubijanje muve. Moglo bi da funkcioniše, ali definitivno nije najbolji alat.

Ako se sapun ne preporučuje, kako da čistite proizvode?

Rešenje je jednostavno: protrljajte ih pod tekućom vodom.
Za čvrste plodove, poput dinje, krastavaca, šargarepe i avokada, možete koristiti i čistu četkicu za ribanje, ali to može oštetiti mekše proizvode.
Na osnovu istraživanja povezanih s bolestima koja se prenose hranom i drugim virusima, između 90% i 99% onoga što je na proizvodu može se ukloniti tekućom vodom, objašnjava Ben Čapman, profesor i specijalista za bezbednost hrane na Državnom univerzitetu Severna Karolina.

Ponekad se mikrobi mogu pričvrstiti na pukotine ili druge delove voća ili povrća do kojih voda ne može doći. Ali dodavanje sapuna neće biti bolje od same vode, objašnjava Čepmen.

Budući da trenutno nema dokaza da se COVID-19 širi hranom, smernice za pranje proizvoda iste su kao i da se nismo suočili s pandemijom. Ovo uključuje temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunom pre i nakon pripreme obroka. Ostale preporuke FDA uključuju uklanjanje oštećenih ili nagnječenih delova pre pripreme, ispiranje pre ljušćenja ili seckanja, sušenje proizvoda nakon pranja i uklanjanje spoljnih listova salate i kupusa.

Da li je temepratura vode važna?
Idealno je isprati proizvode u hladnoj vodi. Veliki broj ljudi misli da će topla voda ubiti viruse, ali za ubijanje bilo kojeg virusa ili bakterija potrebna bi bila voda toliko vruća da bi zapravo skuvala ono što peremo i uz to bi ruke bile opečene.

Da li bi namirnice trebalo prati čim ih donesemo od kuće ili neposredno pre nego korišćenja?
Čapman predlaže da voće i povrće isperete pre jela, a ne čim se vratite kući iz prodavnice, jer bi ispiranje odmah moglo prouzrokovati kvarenje.

Mogu li sam da na pravim sredstvo za pranje?
Brojni ’uradi sam’ recepti uključuju korišćenje sirćeta, soka od limuna i sode bikarbone. Oni neće štetiti, ali mogu ostaviti određen miris na namirnicama, posebno sirće.

Najveći rizik vezan uz hranu je odlazak u kupovinu, jer se u prodavnici nalaze drugi ljudi, a virus se prvenstveno širi kapljičnim putem.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem