KORONAVIRUS: ZAŠTO JE VAŽAN VITAMIN D

17.04.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 716 | Autor: | 0

Smanjena mogućnost boravka na suncu ozbiljno ugrožava sintezu vitamina D, zato je važno na vreme uzeti suplemente

Prevencija i ojačan imunitet ključni su u borbi protiv koronavirusa. Najugroženijim licima savetuje se da ne izlaze iz kuće bez potrebe i izbegavaju svaku vrstu kontakata, ali i da redovno uzimaju vitamin D.

Lekari objašnjavaju zašto je on toliko značajan u borbi protiv ovog opakog virusa.
Kod onih koji mnogo vremena provode u zatvorenom prostoru, može se javiti nedostatak vitamina D. S obzirom da su za sintezu vitamina D telu potrebni sunčevi zraci, suplementi su u slučaju smanjenog izlaska iz kuča neophodni.

Vitamin D igra značajnu ulogu u mnogim funkcijama organizma. Kada se pojavi deficit, telo postaje ranjivije i manje otporno na bolesti i viruse. Redovnom uzimanjem vitamina D imunitet jača, a samim tim telo postaje otpornije na viruse.

Vitamin D ili od milja nazvan sunčev vitamin naširoko je proučavan kao vitamin čija konzumacija obezbeđuje mnoge zdravstvene dobrobiti. Osim zbog jačeg imuniteta on je neophodan organizmu zbog regulacije apsorpcije kalcijuma i izgradnje zdravih kostiju.

Gotovo da nema istraživanja koje nije ustanovilo pozitivan efekat vitamina D - snižava nivo lošeg holesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, ublažava bol povezanu s fibromialgijom, štiti od senilne makularne degeneracije oka (glavnog uzroka slepila kod starijih osoba), ublažava simptome psorijaze, poboljšava mušku plodnost, snižava rizik od karijesa, raka debelog creva, zloćudnog oblika raka kože, melanoma, agresivnog raka dojke, rahitisa, osteoporoze i depresije.
Stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem